Uit recente cijfers van BIJ12, een adviesorgaan van alle provincies, blijkt dat er in september 2024 er evenveel wolvenaanvallen zijn geweest als in heel 2023. Gelderland is een uitschieter hierbij. Van de 491 wolvenaanvallen eind oktober gemeld waren, waren er 285 van in Gelderland. Dan blijft de vraag voor iedereen: Zijn de boeren te beschermen tegen de wolf?
De provincie
“Het vee kan beschermd worden tegen de wolf. Daarvoor is subsidie beschikbaar. Dit is alleen voor de aanschaf van hekwerk,” aldus Jan Daenen, fractievoorzitter PvdA in Gelderland. De meeste subsidie die beschikbaar is, wordt gebruikt voor de aanschaf van hekken. “Er is alleen nog geen subsidie voor het onderhoud van de hekken. En deze moet je ook vaak controleren op het strak staan van het hek. Het is dus voor boeren topsport om het te onderhouden.”
Vee toch beschermd?
Chantal Tutein Nolthenius, een woordvoerder van BIJ12 zegt dat: “Nog niet al het vee is beschermd tegen wolven, maar dat is niet de enige reden waarom het aantal wolvenaanvallen stijgt.” De periode van het jaar heeft ook te maken met het aantal wolvenaanvallen. “Zo zijn er in het voor- en najaar meer wolvenaanvallen, omdat er in het voorjaar jonge biggen, kalveren en lammeren worden geboren. Dit zijn makkelijke prooidieren voor wolven die zelf ook jonge welpen hebben.”
Door de jonge dieren kan de wolf zijn welpen sneller grootbrengen. “In het najaar zijn juist meer wolvenaanvallen, omdat dan de jonge welpen opgegroeid zijn en ook meegaan met de jacht.” Verder zijn er nog zwervende wolven, dit zijn de wolven die de meeste aanvallen plegen. Zwervende wolven zijn wolven die nadat ze twee jaar oud zijn, uit de roedel gaan om een eigen plek op te zoeken. Doordat ze in een nieuw gebied komen, is onbeschermd vee een makkelijke prooi voor hen. “Ze gaan dus in feite naar de McDonald’s.”
De beschermde status
“Het vangen van wolven en ze ergens anders uitzetten, mag ook niet,” aldus Chantal Tutein Nolthenius. Dat komt doordat het strafbaar is, omdat de wolf een hoogst beschermde diersoort is. Dus afschieten of verplaatsen mag alleen als er een acuut gevaar dreigt. Verder doet de politiek in Den Haag er niets om de wolf een lagere beschermde status te geven. “En uiteindelijk zal de wolf er toch wel komen, omdat wij daar zelf aan het bouwen zijn geweest en het in de natuur van de wolf zit.”