19 april 2025

Week van het geld: “Los van deze week sta ik ook erbij stil dat ik een arme student ben.”

De Week van het geld is cruciaal voor het aandacht schenken van het financiële bewustzijn onder jongeren. Dit jaar wilden we inzicht krijgen in hoe studenten dealen met geldzaken, wat zij belangrijk vinden op het gebied van financiële uitdagingen en de moeilijkheden die zij tegenkomen op het gebied van sparen, lenen en budgetteren. In dit interview spraken we met Maarten van Nimwegen, HBO ICT 1e jaar student, die zijn bedenkingen deelde over financiële verantwoordelijkheid en de rol die onderwijs speelt bij het omgaan met geld.

Hoeveel weet je over de ‘Money Management Week’?

“Heel eerlijk, ik heb nog nooit van “Money Management Week” gehoord, maar ik ga ervan uit dat het een week is om stil te staan bij bewust en verstandig omgaan met geld.”

Waarom denk je dat het belangrijk is om geld en financiën te begrijpen?

“Het is voor iedereen van belang om hier mee om te leren gaan. Zodra je ouder wordt krijg je te maken met geldzaken en de ouder je wordt de meer geld er elke maand binnen komt, maar dat gaat er vaak net zo hard weer uit. Het is essentieel dat je leert om hiermee om te gaan.”

Heb jij zelf iets geleerd tijdens de Week van het Geld? Zo ja, wat is het?

“Nee, ik heb nooit bewust een week stilgestaan bij mijn geldzaken. Tenminste niet voor zover ik mij kan herinneren. Maar ik sta los van die week vaak genoeg stil bij het feit dat ik een arme student ben.”

Wat vind jij van het idee van de Geldweek? Denkt u dat dit jongeren zal helpen betere keuzes te maken op het gebied van geld?

“Ja, ik denk dat de week van het geld zeker voordelen heeft bij de bewustwording van kinderen. Als je niet met geld leert omgaan, wordt het later erg moeilijk om fatsoenlijk rond te komen.”

Heb je specifieke evenementen bijgewoond tijdens de Week van het Geld? Wat vind je hiervan?

“Nee, persoonlijk niet. Maar ik denk dat het goed en belangrijk is dat scholen en ouders hierin investeren. Dat is ook iets wat ik als ouder, later als dat ooit zo ver is, zal doen.”

Over welke financiële onderwerpen zou je meer willen weten?

“Ik zou wel meer willen weten over beleggen, want dat is iets waar ik momenteel wel in ben geïnteresseerd. Ik denk dat het verstandig is om vroeg te beginnen met beleggen, om zo vast vermogen op te bouwen voor later.”

Hoe denkt u dat financiële educatie op school uw toekomst zal helpen?

“Wanneer je les krijgt of hebt gekregen over geldzaken denk ik dat je beter kunt omgaan met geld. Dit kan ervoor zorgen dat je betere afwegingen en beslissingen kunt nemen, wat kan resulteren in meer financiële zekerheid en vrijheid. Als je bijvoorbeeld weet dat je niet meer dan 1/4e van je inkomen uitgeeft aan huur, dan houd je voldoende leefgeld over, en kan je nog een beetje sparen. Iemand die geen idee heeft van verhoudingen zal misschien te veel uitgeven aan huur waardoor deze in de knoei komt met andere kosten.”

Vindt u dat jongeren op school voldoende leren over financieel management? Kan er iets verbeterd worden?

“Nee, ik denk dat er nog niet voldoende aandacht is voor het financiële plaatje. Maar dat geld wel voor meer onderwerpen, hierdoor is het moeilijk om genoeg aandacht te besteden aan dit onderwerp. Maar ik heb bijvoorbeeld nooit les gehad in financieel management. We leren op school van alles over wiskundige formules, de volledige wereld kaart, driehoeken berekenen, maar leren hoe we zelfstandig in deze wereld moeten leven, dat leren we niet. Natuurlijk is algemene ontwikkeling ontzettend belangrijk, maar wat mij betreft komt er een vak bij, leef kunde of iets dergelijks. In dit vak leren we alles op het gebied van dagelijkse dingen zoals financiën, het huishoudboekje, wassen bijvoorbeeld ook, koken, etc.”

Heb je een budget? Of spaar je geld? Hoe ga je om met dit probleem?

Ja ik heb zeker een budget. Het studenten leven is zo ontzettend duur geworden. Boodschappen alleen al ben ik met mijn vriendin al 400 euro verder. Daarbij komt natuurlijk studie, spullen, sparen voor vakantie en andere dingen. En dat moet allemaal maar van mijn karige minimumloon. Ik houd zelf een digitaal huishoudboekje bij. Hierin houd ik in en uitgaven in de gaten en stel ik budgetten in en verdeel ik die in verschillende categorieën. Zoals boodschappen, spaardoelen, verzekeringen, etc. Ik probeer ook nog een beetje geld te verdienen met crypto. Hierbij is het wel belangrijk dat je een beetje weet wat je doet, om geen risico’s te nemen en hierdoor geld te verliezen. En als je geen geld hebt, geef het dan ook niet uit, door bijvoorbeeld leningen/achteraf betalingen aan te gaan.

Wat zou je anderen aanbevelen als het gaat om het beheren van hun financiën?“Ik raad iedereen aan om een huishoudboekje bij te houden. Hierin zet je al je in en uitgaven op een rijtje. Ook de boodschappen goed onderzoeken. Sommige supermarkten zijn veel goedkoper dan anderen. Ook aanbieden shoppen is verstandig. Een maandelijks budget voor de boodschappen zorgt ook voor dat je minder makkelijk te veel uitgeeft. Het is ook belangrijk om verstandig te sparen voor onverwachte uitgaven en natuurlijk een beetje voor leuke dingen. Maar, mijn Goude tip; doe geen impulsaankopen en ga vooral niet met honger of onnodig naar de supermarkt.”

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *