Universiteiten en hogescholen starten meer opleidingen dan dat ze opheffen, stelt de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins. Het kabinet wil dat de concurrentie die onderling plaatsvindt, gaat afnemen. Om dit te behalen willen zij de universiteiten en hogescholen, via een wetswijziging, verplichten tot onderling overleg.
“Er moet meer samenwerking komen tussen onderwijsinstellingen en landelijke afstemming over het opleidingsaanbod”, begint het OCW-nieuwsbericht over de beleidsbrief van minister Bruins, waarin hij de toekomst van het mbo en hoger onderwijs toelicht.
Uit cijfers van DUO blijkt dat de instroom hbo-ad (hbo-opleiding voor twee jaar) een hoge toename heeft van 2.222 studenten, mede door het algemeen groeiende aanbod van tweejarige hbo-opleidingen. Daarnaast is in het artikel van pun.avans.nl te lezen over het stijgende en dalende aanbod van hoger onderwijs.
De redactie van NWSNET heeft een stelling voorgelegd aan vier personen, de stelling luidt: “Er zijn te veel opleidingen.”
“Ik denk dat er te veel studies zijn in Nederland. Er zijn veel studies die min of meer op hetzelfde neerkomen die onder een paraplu gevat zouden kunnen worden als specificatie. Dit zorgt voor versnippering binnen het hogere onderwijs en zorgt ook voor hogere kosten voor studenten als onderwijsinstellingen. Bovendien ontneem je studenten de kansen om meer algemeen opgeleid te worden zodat ze later pas hun keuze definitief hoeven te maken.”
Lynn van der Klis, onderwijsdeskundige en VWO docent wiskunde
“Wat mij betreft ben ik tegen jullie stelling. Beter gezegd: eerst zou ik willen weten hoeveel opleidingen er zijn in Nederland en daarna zou ik een overlap willen zien van alle opleidingen en aanmeldingen. Als blijkt dat heel veel opleidingen in dezelfde regio zitten waardoor heel veel opleidingen allemaal kleine groepjes hebben, dan is het de moeite waard om te onderzoeken of deze opleidingen kunnen fuseren. Als tweede zou ik zeggen dat het probleem hem niet persé zit in keuze van opleidingen, maar in het werkwoord kiezen. Leerlingen vinden kiezen erg moeilijk. Je moet nadenken over een toekomst. En zelfs als opleidingen vertellen wat je er mee kunt: weet je als 16,17, 18-jarige wat wel dit betekent? Het kan dus zo zijn dat er wellicht veel opleidingen zijn in Nederland, maar je kunt dit ondervangen door leerlingen al vroegtijdig te leren hoe ze moeten kiezen. Zo kunnen ze hun weg beter vinden in de berg met opleidingen.”
M. Beijert, decaan VWO
‘’Ik ben het er volledig mee eens dat er te veel aanbod is in opleidingen. Momenteel ben ik 20, toen ik 17 jaar was zat ik in havo 5. Ik moest weten wat ik later wilde worden, want er moest een opleiding gekozen worden. Vervolgens ben ik rechten gaan studeren, omdat iedereen zei dat dit bij mij zou passen. Gestopt na een halfjaar. Vervolgens facility management gestudeerd, wederom gestopt na een halfjaar. Ik zag de bomen door het bos niet meer en was terug bij af. Ik wist echt niet meer wat ik moest studeren en was het overzicht kwijt. Daarom ben ik naar een studieloopbaanbegeleider geweest, zij vertelde mij dat er 1200 (!!) hbo-opleidingen zijn in Nederland. Dat vond ik erg overweldigend om te horen, er is nog meer keuze dan ik dacht. Tegenwoordig lijken opleiding zo op elkaar waardoor je de bomen door het bos niet meer ziet.’’
Liselot Grobben, ervaringsdeskundige
“Voor een bepaalde groep geld dat zeker zo. Dit is een vaak gehoorde klacht: ‘er is te veel, we hebben het overzicht niet.’ Dus daarin zou ik zeker zeggen dat dat het geval is. Ook als je ziet dat er vaak veel overlap is, sommige opleidingen hebben een basisjaar waarna de specialisatie pas komt. Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen die op de arbeidsmarkt gaande zijn waar het onderwijs in volgt. Dus daarin is het ook logisch dat daardoor meer opleidingen ontstaan. En wil ik geloven dat sommige opleidingen niet zouden bestaan als ze geen bestaansrecht meer hebben. Na een aantal jaar als die zeg maar ‘droogbloeden’ ja, dan is dat ook gewoon klaar. Dus in die zin is het ook een antwoord die is te verwachten: een ja en een nee. Ik denk dat voor studenten die wij hier zien, die beamen het wel.”
Andy Tjokrotaroeno, studiekeuze begeleider
Foto: Pexels