Bijna 30 duizend mensen zaten op enig moment in detentie, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Bijna 60 procent van deze gedetineerden was al eerder in aanraking gekomen met justitie. Het gaat vooral om mannen: 94 procent van de gedetineerden is man, waarvan 6 op de 10 herhaaldelijk vastzitten. Onder de 6 procent vrouwen keerde 4 op de 10 terug naar de gevangenis.
De daling van jongeren in detentie is opvallend: “Voor jongeren die langere tijd hebben vastgezeten, is het makkelijker om na één keer vast te zitten, weer op het goede pad te komen.” Aldus jeugddetentie specialist Reggery Gravenbeek.
In 2023 zaten 2,8 duizend jongeren van 18 tot 23 jaar vast, bijna 19 procent minder dan in 2019. In totaal daalde het aantal gedetineerden met 11 procent in deze periode. Op 30 september 2023 zaten 9,6 duizend mensen in detentie, waarvan een derde voor gewelds- of seksuele misdrijven.
Een groot deel van de gedetineerden heeft een mbo-opleiding (62 procent), terwijl 47 procent buiten Nederland is geboren. Dit is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 17 procent. Van deze buitenlandse gedetineerden heeft bijna de helft een Europese afkomst.
De cijfers tonen een groeiende lijn van langdurige straffen: op 30 september had 42 procent van de gedetineerden een straf van drie jaar of langer, een lichte stijging vergeleken met vijf jaar eerder. Het CBS wijst op oververtegenwoordiging van bepaalde groepen in de gevangenis, wat deels samenhangt met lager opleidingsniveau en gezinsomstandigheden.