‘Het mag nou even over vrouwen gaan’

Door: Robine van Dam

SCHUINESLOOT – De campagne Orange the World is 25 november van start gegaan. Samen met UN WOMEN en Zonta Nederland, organiseert de Unie van de Soroptimistclubs deze campagne tot 10 december, de internationale Mensenrechtendag. Zij willen ervoor zorgen dat het voor iedere vrouw mogelijk is om geweld te melden.

Het thema dit jaar is het zo laagdrempelig mogelijk maken van het melden van geweld tegen vrouwen. “Wij zijn tegen geweld in elke vorm, maar deze periode is heel specifiek. Wij hebben eigenlijk zoiets van, het mag nou even over vrouwen gaan en ik durf ook heel hard te zeggen dat we daar even onze aandacht op mogen vestigen.” Aldus Ineke Mastenbroek, lid van het bestuur van de Unie van de Soroptimistclubs. Vorig jaar was het doel om zoveel mogelijk gebouwen, beelden en kerken oranje te belichten. Dit jaar willen zij dit op zijn minst overtreffen. “Er zijn veel mooie lezingen en we draaien ook nog een petitie. Wij roepen de overheid op om met meer pas en ondersteuning te komen. Wij hopen eigenlijk dat Veilig Thuis helemaal overspoeld wordt, niet omdat er zoveel geweld is maar omdat het veel bekender is geworden.” Voor het melden van geweld wordt dan ook het nummer 0800-2000 van Veilig Thuis bekendgemaakt.

Eén van de vrouwen die op 9 december bij het afsluiten van de campagne een lezing gaat geven is Ester Wijnen. Zelf heeft ze zeven jaar lang in een verkeerde relatie gezeten en het duurde bijna één jaar om eruit te komen. Het melden van geweld was ook lastig voor haar om verschillende redenen. “Je schakelt je gevoel uit als je in een geweldssituatie zit. Je zit in een overlevingsmechanisme en je denkt helemaal niet na over hulp vragen.” Als een zelfstandige, hoogopgeleide vrouw herkende ze zich ook niet in het stereotype beeld. Toch heeft ze van haar 24ste tot haar 32ste te maken gehad met partnergeweld. “Zulke situaties kunnen iedereen overkomen en als dit je overkomt dan ligt het niet aan jou, geweld ligt altijd over de grens.”

Wetenschappelijk is het bewezen dat vrouwen heel veel moeten overwinnen om met hun problemen naar buiten te komen, voorafgaand is er vaak al veel gebeurd. Het komt vaak door schaamte en angst. Ook weten vrouwen vaak niet waar ze het geweld moeten melden. Daarom heeft de Unie van de Soroptimistclubs een website opgericht waar verschillende meldpunten op staan: www.geweldtegenvrouwenmelden.nl.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.