Corona zorgt voor depressies onder jongeren

Foto: Pixabay

Door: Daan Haasert

LELYSTAD-  Steeds meer jongeren kampen met depressieve klachten zoals paniekaanvallen en slaapproblemen. Ook mindere (school) prestaties komen steeds vaker voor onder jongeren. Een op de twaalf jongeren kampt naar eigen zeggen met  psychische klachten. Een onderzoek van het Amsterdam UMC noemt de situatie zorgelijk. Twintig gezondheidsfondsen die opdracht gaven tot dit onderzoek luiden nu de noodklok. Er is te weinig aandacht voor mentale problemen. Daarnaast heerst er een stigma rondom psychische klachten.

Nancy van Venrooy, docent Nederlands op het MBO in Almere, ziet ook in haar klassen dat het aantal leerlingen met psychische klachten snel toeneemt. ‘Vroeger waren er een paar leerlingen met psychische klachten of aandoeningen. Vaak hadden deze leerlingen een zware jeugd gehad of hadden een traumatische ervaring opgelopen. Nu zie ik dat ook  leerlingen met een stabiele thuissituatie en normale vrienden last beginnen te krijgen van mentale klachten.’

Nancy zelf denkt dat dit komt door de toenemende druk die op jongeren staat wat betreft hun prestaties in het leven: ‘Elk kind dat nu geboren wordt, krijgt mee dat het hard moet werken en eigenlijk niet mag falen. Dit ideaalbeeld wordt ook nog eens versterkt door het gebruik van social media. Telkens komen er signalen dat een vriend iets leuks heeft gedaan of een hoogtepunt heeft beleefd in zijn of haar leven. Dit kan erg negatief werken.’ 

Marije Borgman* (17 jaar en student Social Work op Windesheimherkent zich in de resultaten van het onderzoek‘Zelpraat ik niet graag over mijn psychische problemen, behalve met mensen die ik heel goed ken. Omdat het voor mijn gevoel nog steeds niet goed bespreekbaar is. Een reclamespotje over mentale gezondheid gaat niets veranderen, een onderzoek met feiten wel, het zet mensen aan het denken.’

Zelf merkt Marije veel van het taboe dat er heerst onder jongeren: ‘Iemand die last heeft van mentale klachten komt al snel over als iemand die zeurt of overdrijft. Ik heb vroeger wel eens gezegd dat ik depressieve gedachten had en dan was het antwoord altijd: ‘Ach joh, stel je niet aan. Het valt wel mee.’

De mentale klachten van Marije zijn toegenomen in corona tijd. Zelf zegt zij dat dit komt door het missen van sociale contacten en het eenzame gevoel dat dit haar geeft. School was voor haar een belangrijke afleiding. Nu school online is, probeert ze andere lichtpuntjes te zoeken door veel te wandelen met haar hond.

toelichting *: Marije is een fictieve naam omdat de bron graag anoniem haar verhaal wilde doen.

 

 

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.