Zwarte Piet uit Nederlandse bibliotheken

Foto: Angelina Kalijan

Door: Angelina Kalijan

ALMERE –  5 december komt steeds dichterbij, daarmee ook de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet in Nederland. Verschillende bibliotheken door heel Nederland hebben de keuze gemaakt Zwarte Piet uit hun collectie te halen. Dit omdat zij vinden dat Zwarte Piet niet meer van deze tijd is en andere soorten pieten het kinderfeest net zo gezellig maken.

Niet alle bibliotheken zullen de Zwarte Pieten kinderboeken vervangen. Er zijn bepaalde bibliotheken die de kinderboeken met een label op de plank zullen houden. Het label zorgt ervoor dat jij als lezer weet dat er een Zwarte Piet in voorkomt.

“Wij verkopen in de winkel geen kinderboeken met Zwarte Piet erin, alleen roetveegpiet of gekleurde Piet. In onze webshop zijn wel kinderboeken beschikbaar met daarin de Zwarte Piet waar de laatste jaren zoveel ophef over is”, aldus Boekhandel Stumpel in Almere. De andere boekhandels in Almere geven aan dat zij geen kinderboeken verkopen met Zwarte Piet erin. Dit geldt voor online als de fysieke winkel.

“Wij hebben een deel van de collectie als schenking gedaan aan The Black Archives in Amsterdam. Zij hadden contact met ons gezocht en gaven aan dat zij de boeken graag zouden willen hebben. Een paar andere collega’s van de afdeling jeugd zijn verantwoordelijk voor de inkoop en de afschrijvingen van boeken in het algemeen. Zij maken de afweging of een boek uit de collectie gaat op basis van leeftijd van het boek, de staat van het boek, of hij niet heel erg beschadigd is en of er niet een stereotiep Zwart Pietje in het verhaal zit”, aldus Ivette van der Molen van de Nieuwe Bibliotheek in Almere.

Mevrouw Van Der Molen geeft aan de Sinterklaascollectie in één keer op te schonen een lastige taak is. “Van de uitgeverijen hebben wij lijsten opgevraagd van boeken die voldoen aan het maatschappelijk beeld. Boeken met bijvoorbeeld roetveegpiet of gekleurde pieten. Langzaam passen wij de gehele collectie aan. In één keer zou dit een enorme uitgaven zijn voor de bibliotheek en wij weten ook niet zeker of er veel vraag is naar Sinterklaasverhalen. Is een boek te oud of te beschadigd, dan wordt die afgeschreven en kopen wij in de plaats daarvan een boek met een ander soort piet erin.”

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.