Aangepast Sinterklaasfeest op basisscholen

Foto: Pixabay

Door: Tessa Huynh

ZWOLLE – Net als veel ouders en studenten de afgelopen maanden vanwege de coronamaatregelen vanuit huis hebben gewerkt, moesten kinderen uit het basisonderwijs zich ook aanpassen. Waar ze normaal gesproken in een kring kerstliedjes zitten te zingen, heerst er nu een stille leegte in de klaslokalen tijdens de laatste dagen van 2020. Gelukkig viel het Sinterklaasfeest niet in de periode van de lockdown. Veel basisscholen wisten een aangepaste versie van het kinderfeest te organiseren.

 

Een eigen invulling

De scholen in regio Zwolle mogen ieder jaar een eigen invulling geven aan het Sinterklaasfeest. Vooral met de coronamaatregelen die er dit jaar bij komen, vraagt dit om een strakke organisatie en het nemen van creatieve besluiten binnen het bestuur van de school. “Een school bepaalt samen met de oudercommissie, de MR en de leerkrachten hoe zij dit aanpakt. Soms is er daarbij een speciale Sintcomité aanwezig”, meldt John Beumer, woordvoerder en adviseur Communicatie OOZ. “De enige richtlijnen waar de scholen zich aan moeten houden, is natuurlijk het coronabeleid. Daarnaast hebben we gezamenlijk de beslissing genomen om Zwarte Piet vanaf dit jaar van de schoolpleinen te verbannen.”

 

Digitaal of klassiek?

Enkele basisscholen kiezen ervoor om de viering via een videoverbinding te houden. Sinterklaas laat dan bijvoorbeeld een digitale boodschap achter voor de klassen en de kinderen kunnen daarna live nog even met hem praten. Op basisschool De Vlieger 2 komt er gewoon een intocht. “Weliswaar zonder ouders want grote bijeenkomsten zijn nou eenmaal verboden en de leerlingen moeten op afstand staan”, vertelt juf Marieke.

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.