Vuurwerk is op oudejaarsdag niet het grootste probleem

Foto: Eva van Alst

Door: Eva van Alst

De regering laat weten dat er dit jaar een landelijk vuurwerkverbod geldt. Vanwege de coronacrisis ligt er al genoeg druk op de zorg, de drukte door vuurwerkverwondingen kunnen ze daar niet bij hebben. Maar of het verbod alles oplost is de vraag. ‘’Het aantal spoedgevallen gerelateerd aan vuurwerk is niet extreem hoog. De alcohol en drugs gerelateerde verwondingen/intoxicaties zijn wel hoger op deze avond,’’ vertelt Henk Zonnenberg Teamleider SEH en Spoedpoli/SEH verpleegkundige bij ziekenhuis st Jansdal.

Op oudejaarsdag is een glas champagne om te proosten niet de enige alcohol die genuttigd wordt. Het is een avond waarop veel mensen meer alcohol drinken dan gebruikelijk. Ook worden er veel andere substanties gebruikt die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Vuurwerkverwondingen zijn dan ook niet de enige gevallen die zich op deze avond bij de spoedeisende hulp melden.

Rob Aschman eigenaar van Gall&Gall Branderskamp 5 in Ermelo noemde het een ‘understatement’, wanneer gevraagd of er rond deze tijd van het jaar meer alcohol wordt verkocht. ‘’Het is dit jaar ook absoluut meer gedestilleerde alcohol die wordt verkocht. Ik heb een winkelgroep, van de 43 winkels sta ik op dit moment op nummer drie en ik begon ergens in het jaar op nummer dertig. De omzetstijging is dermate hoog dat ik erg vors voorloop op de plannen’’, aldus Rob Aschman.

Het vuurwerkverbod zal zeker zorgen voor minder bezoeken aan de spoedeisende hulp, maar vuurwerk is niet het enige waarnaar gekeken zou moeten worden. Hoewel elk voorkomen spoedgeval natuurlijk mooi is meegenomen, moeten mensen dit jaar misschien ook wat rustiger aan doen met drank en drugs gebruik.

 

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.