Verplichte maatregel

Foto: Angelina Kalijan

Door: Angelina Kalijan

ALMERE – Iedereen boven de 13 jaar is vanaf 1 december 2020 verplicht een mondneusmasker te dragen in de openbare ruimte. De medische mondneusmaskers zijn bestemd voor de zorg, maar de niet-medische mondneusmaskers zijn vanaf nu wel verplicht in de openbare ruimte. Bioscopen, winkelketen, tuincentra, theaters, scholen en contactberoepen vallen ook onder deze regeling.

Vrijetijdsbesteding
Theater en bioscopen mochten vanaf 1 juni weer open onder strenge maatregelen, veel van deze organisaties hebben hun eigen coronaregels opgesteld waar de gasten zich aan moeten houden. Zoals de anderhalve meter afstand, het dragen van een mondneusmasker, het desinfecteren van de handen en het online reserveren van je uitje.

Voor 1 december was het een dringend advies om een niet-medisch mondkapje te dragen, maar niet verplicht. “Inmiddels is dragen van een plastic mondmasker waarbij de bovenkant van uw neus niet bedekt verboden. Ook voldoet het dragen van een spatmasker niet aan de gestelde eis. Het bedekken van de mond en neus is verplicht totdat u zit op de stoel”, aldus Isan Heijstee manager Kinepolis Almere

“Ik herken de vraag van veiligheid en schijnveiligheid maar dat komt door de manier hoe ik en de mensen om mij heen het mondkapje dragen. Op de manier hoe ik het mondkapje gebruik dan vraag ik mij af is het wel zo effectief. Ik stop het kapje gewoon in mijn broekzak nadat ik hem heb opgehad. Hoe veilig is het dan?” Vertelt Wilbert van Iperen, slachtoffer van COVID-19. “Tegelijkertijd kan het voor anderen wel werken, ik denk doordat je het op hebt heb je toch een zekere bescherming om andere minder snel te besmetten.”

Veel mensen staan open voor het idee van een mondkapjesplicht. Alleen wordt de mondkapjesplicht geen alternatief voor de andere maatregelen. Belangrijk blijft om de anderhalve meter regel aan te houden, niet meer dan drie mensen bij je thuis uitnodigen en goed je handen te blijven wassen. Nu komt erbij dat je een mondkapje op moet hebben in de openbare ruimte. Met de feestdagen in zicht blijft de vraag of er versoepelingen gaan komen om dit jaar Kerstmis met de familie te kunnen vieren.

In verband met COVID-19 hebben de meeste gemeentes al een vuurwerkverbod ingeschakeld om de zorg niet meer te belasten dan dat ze al zijn. Carbid schieten is nog wel toegestaan in bepaalde gemeentes. Gemeente Almere heeft ook een vuurwerk en carbidverbod ingesteld voor haar bewoners. Voor meer informatie kijk op de website van uw desbetreffende gemeente.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.