Ook boekhandels stoppen met de verkoop van Zwarte Piet boeken: “Ik wil ruzie in de winkel voorkomen.”

Foto: Pixabay 

Door: Sander Kamphof

ZWOLLE – In Zwolle stoppen niet alleen de bibliotheken, maar ook de boekhandels met de verkoop van boeken waarin Zwarte Piet afgebeeld staat. Zo geven boekhandels Westerhof en Waanders in de Broeren aan het niet meer voor zich te zien. Ze doen dit dan ook om bijvoorbeeld ruzies in de winkel te voorkomen. Vorige week kwam al naar buiten dat bibliotheken alle boeken waarin Zwarte Piet afgebeeld staat uit het assortiment halen.

 

De uitgever bepaalt

Eén van de Zwolse boekhandels geeft aan dat het ook al niet meer mogelijk is om boeken waarin Zwarte Piet afgebeeld staat te bestellen bij de uitgeverij: “Alle boeken waar een Zwarte Piet in staat zijn voor ons al niet meer leverbaar, die keuze is dus al voor ons gemaakt.” Veel uitgevers veranderen de naam Zwarte Piet naar Roetveegpiet, anderen kiezen ervoor om een boek helemaal weg te halen. De naam Roetveegpiet is sinds 2014 officieel opgenomen in de Nederlandse taal.

 

Ruzies voorkomen

Boekhandel Westerhof heeft vorig jaar al besloten de boeken uit de schappen te halen: “Direct nadat er voor het eerst gevraagd werd om ze weg te halen hebben we dat gedaan, we willen ruzies voorkomen en daarom bewegen we mee met de huidige maatschappij.” Uit onderzoek van het AD blijkt dat er landelijk steeds minder draagvlak komt voor Zwarte Piet: 55% van de ondervraagden is nog voor Zwarte Piet, waar dat vorig jaar 71% was.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.