Creatief afstuderen in coronatijd

Foto: Naomi Santana

Door: Naomi Santana

ZWOLLE – De afstudeerders van het ArtEZ Conservatorium in Enschede moesten vorig jaar onverwacht op een heel andere manier afstuderen. Het einde van het afstudeer project moest in maart worden aangepast en dat heeft tot een rigoreuze onderwijs verandering geleid.

Op het ArtEZ Conservatorium wisten ze vorig jaar niet wat hen overkwam. Hals over kop hebben zij vanwege de coronapandemie het curriculum moeten aanpassen. Bij een creatieve opleiding waarbij je een fysieke eindproductie moet presenteren, werd op een ‘normale’ manier afstuderen vrijwel onmogelijk. Toch is het Davy de Wit, afdelingshoofd van de popacademie, gelukt. Studenten kunnen nu afstuderen doormiddel van een livestream concert, een documentaire of een presentatie. Het afgelopen schooljaar heeft de Wit hard gewerkt om dit nieuwe afstudeerplan te verbeteren.

Naast een wijziging in het afstudeercurriculum zijn er ook wijzigingen gekomen voor de andere leerlingen. Zo leveren alle leerlingen wekelijks video’s aan en worden zij hierop tussentijds beoordeeld. De Wit heeft deze wijzigingen in het curriculum overrigens niet alleen gemaakt. Samen met de studentenraad heeft hij het plan onder de loep genomen. De andere leerlingen konden hun mening over het nieuwe curriculum en de nieuwe online omgeving geven doormiddel van een enquite.

Ruben Verkerke is een van deze leerlingen en gaat dit jaar afstuderen. Hij vertelt dat hij vindt dat ArtEZ haar best heeft gedaan om zo goed mogelijk les te kunnen geven. Het afstuderen gaat volgens hem wel goed komen. Wat hij daarna gaat doen, dat is momenteel nog onzeker. “Het gaat geleidelijk weer worden zoals eerst, maar de muziekwereld is al een lastige branche om in te werken. Dat is nu alleen nog maar lastiger geworden” aldus, Verkerke.

Davy de Wit gaf ook aan het volste vertrouwen te hebben in de afstudeerders van dit jaar. Hij geeft ook aan dat de wijzigingen in het curriculum niet tijdelijk zijn: “We hebben in een klap alles om moeten gooien, terwijl we al jaren lang bezig waren met het ontwikkelen van online onderwijs. Deze crisis heeft dat versnelt en ik denk dat dat niet slecht is.”

Luister hier naar de audioreportage op het conservatorium.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.