Gemeente Assen komt terug op Winningsplan Westerveld

Foto: Pixabay

Door: Tessa Huynh

ZWOLLE – De gemeenteraad van Assen heeft op 18 februari 2021 klaarblijkelijk ingestemd met de motie ‘Gaswinning Winningsplan Westerveld’. Met deze motie wordt een verzoek gedaan aan de Minister van Financiën tot een heroverweging van de gaswinning in 11 Drentse velden. Het agendapunt werd voorgelegd door GroenLinks waarna er een stemresultaat van 25 tegen 7 uitkwam. Alleen de partijen 50PLUS, CDA en LijstDeen konden zich niet in de motie vinden.

Dat er gestemd wordt over de plaatselijke gaswinning, is niets nieuws. De afgelopen jaren heeft de raad van Assen zich al meerdere keren gezamenlijk verzet tegen de gasboringen in de provincie. In 2017 deelde de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) mede dat zij het laatste beetje gas onder het Drentse grond ook weg wil halen. Eén jaar later werd dat plan goedgekeurd door voormalig minister van Economische Zaken en Klimaat, vol tegen de wil van de Drentse gemeenschap in. Vervolgens heeft de minister van Financiën de opdracht gekregen om het rapport ‘Gaswinning Winningsplan Westerveld’ zorgvuldig op te stellen, waarbij er genoeg motiveringsgrond moet zijn om het plan door te laten voeren. Tijdens een tussenvonnis bij de Raad van State bleek het rapport echter op het laatste punt te kort te schieten. De minister krijg nu 14 weken de tijd om zijn werk over te doen. Dit zagen verschillende partijen van de Assense gemeenteraad als een gelegenheid om de minister ervan te overtuigen de gasboringen alsnog niet door te laten gaan.

‘Tijd om vooruit te kijken en niet te hollen’

Tijdens de raadsvergadering werd het eerste en het hoogste woord gevoerd door de fractieleider van GroenLinks, Hans Marskamp. ‘De minister heeft het gaswinningsplan door laten gaan en de Raad van State heeft gemeld dat hij zijn huiswerk over zal moeten doen. Hierbij de oproep om de minister alsnog op zijn schreden terug te laten keren en te stoppen met de gaswinning in de kleine velden’, aldus Hans Marskamp. Ter navolging van het verzoek, werden de argumenten tegen het gaswinningsplan nogmaals benoemd. Zo herhaalde Hans Marskamp onder andere dat er na 30 jaar gaswinning in het Westerveld geen rendabele winst meer te halen valt, de vergunning voor het fracken of het slaan van nieuwe putten verboden is en de onrust onder de bevolking en bestuurders groeit omdat er geen perspectief is op een redelijke schadevergoeding. Daarbij werd een miskenning van de risico’s ook genoemd. Henk Santing van Stadspartij PLOP zette de motie vervolgens kracht bij door een korte woordvoering te geven. Met de uitspraak ‘Tijd om vooruit te kijken en niet te hollen’ deed hij direct oproep aan de minister van Financiën om bij nieuwe besluiten meer rekening te houden met het milieu en de samenwerking tussen de NAM en de Noord-Drentse gemeenten. Het agendapunt werd ten einde gebracht door de partijen te laten stemmen. Het merendeel van de raad stemde voor. De partijen 50PLUS, CDA en LijstDeen zette hun handtekening echter niet onder de motie, omdat de minister volgens hen de kans moet krijgen om de motiveringsgronden alsnog op een rijtje te zetten.

Het is nu dus afwachten wat de minister zal doen: Bij zijn besluit blijven of de tegenstanders gehoor geven door het winningsplan toch nog te verwerpen?

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.