Stadshager Bos: ‘’Een bos van, door en voor bewoners’’

Foto: Pixabay

Door: Ricardo Jonker 19-03-2021, 14.33

Een bos in Stadshagen. Dit wil Spencer Roozenboom realiseren met organisatie Stadshager Bos. Hij heeft dit voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad en hier werd positief op gereageerd. Op dit moment zijn er 0.28 bomen per inwoner in de wijk. Dit is minder dan in Amsterdam. Stadshager Bos wil hier dan ook graag verandering in brengen. 

‘’Een bos in Stadshagen is niet nieuw, zo’n tweeduizend jaar geleden stond er een dicht moerasbos. Tweeduizend jaar later staat er vooral veel beton’’. Spencer Roozenboom wil meer groen realiseren in de wijk Stadshagen. Hier is een uitgebreid plan voor gemaakt en een campagne voor opgezet.

Dit bos heeft verschillende doeleinden volgens de heer Roozenboom. Een paar daarvan zijn CO2-reductie, verkoeling van de omgeving, een betere wateropname en veel biodiversiteit.

‘’Bomen zijn echte alleskunners, ze verkoelen de omgeving tien keer effectiever dan een airconditioner, geven ontspanning voor mens en dier, zijn een voedsel fabriek, dienen als insectenhotel, zijn een luchtfilter, carboncompensator en overstromingsremmer.’’

‘’Geweldig betoog meneer Roozenboom, ik word er helemaal enthousiast van’’, meldt Sonja Paauw namens D66. Ook Eildert Noorda van GroenLinks is erg positief. Hij noemt het een ’prachtig initiatief’. Jolien Elshof (ChristenUnie), wonend in Stadshagen, geeft aan uit te kijken naar een bos in haar omgeving.

De locatie van het eventuele bos is nog niet bekend. Er zijn meerdere plekken die aan de eisen voldoen, maar een paar daarvan zijn reservelocaties voor woningbouw. Er wordt gedacht aan een locatie in de buurt van de Milligerplas, maar ook aan een locatie tussen Stadshagen en Westenholte.

De organisatie Stadshager Bos is niet alléén uit op het planten van een bos, maar willen Stadshagen in zijn algemeen groener maken. Hierbij maken zij gebruik van een zogenoemde ‘viertrapsraket’. Hierbij behoren de volgende acties: opkweken van kleine boompjes in eigen tuin, vergroening van de straten, bijplanten in de wijk en als laatst het aanplanten van het grote bos. Aan de eerste twee wordt al gewerkt, voor de andere twee is politieke steun nodig.

Het bos aanplanten is wel echt de grootste uitdaging. ‘’Je hebt wel een wat groter bos nodig van zeg maar tweehonderdduizend vierkante meter, wat een beetje de norm is wil je voor de wijk Stadshagen voldoende zuurstof en fijnstof willen afvangen’’, aldus de heer Roozenboom.

William Dogger, portefeuillehouder, geeft aan de plannen zeker te omarmen en wil kijken wat de mogelijkheden zijn. De plannen moeten volgens de heer Dogger natuurlijk wel haalbaar gemaakt worden.

Monique Schuttenbeld, wijkwethouder van onder andere Stadshagen, zegt het volgende over het bestemmingsplan van het bos: ‘’Er is contact en op dit moment wordt er onderzoek naar gedaan wat de beste locatie is. Volgens mij zijn we in goed overleg om er vooral naar te kijken waar het voor de toekomst het beste kan.’’

Klik hier voor de raadsvergadering gemeente Zwolle.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.