“Zonder linkse fusie geen groene agenda”

Foto: Lennart Kingma

Door: Lennart Kingma

RIED – De verkiezingen van maart waren voor de linkse partijen geen groot succes. Mede door de grote nederlaag aan de linkerkant van het politieke spectrum gaan er laatste maanden veel geluiden op over een linkse fusie. In de gemeente Waadhoeke, een regio in het noorden van Friesland, zijn de linkse partijen al gefuseerd. Onder de naam SAM werken GroenLinks, D66, de PvdA en Werkgroep het Bildt samen in de gemeenteraad en het college van B en W. Is een landelijke fusie dé linkse oplossing en wat kan de nationale politiek leren van SAM? Sjoerd Simon Kuipers, fractievoorzitter van SAM, legt het uit.

“Ik denk inderdaad dat de linkse partijen te veel versnipperd zijn. Natuurlijk zijn er verschillen in het progressieve blok, maar deze verschillen zijn niet heel groot. Veel mensen vinden ook dat partijen als GroenLinks te ver zijn gegaan in hun idealen, ze zijn het realisme voorbij.”

In 2017 waren er in de verkiezingsprogramma’s van de regionale linkse partijen meer overeenkomsten dan verschillen, zegt Kuipers. De programma’s lagen zo dicht bij elkaar dat de PvdA, GroenLinks, D66 en Werkgroep het Bildt besloten de verkiezingen samen in te gaan. Dit betekende dus ook dat de losse partijen niet meer op de lijst zouden staan. “We moesten toen de bestaande partijen vragen om toestemming. Ik kwam van de PvdA, we hebben toen een ledenvergadering gehad met Diederik Samsom. Hij ging akkoord. De SP mocht niet meedoen, dat is landelijk verboden. De SP stelde heel hoge eisen aan de leden, de identiteit zou weggaan met een fusie. Uiteindelijk zijn wij de één na grootste partij geworden. We zijn zelfs in het college gekomen.”

“GroenLinks en de PvdA liggen op één lijn, ik denk dat zij moet­en samenwerken. Bij een samenwerking krijg je meer power en een groot blok. Voor het linkse blok zou het beter zijn als de rechtse partijen dan versnipperd blijven. Er zit een risico in dat mensen zich niet meer in het blok herkennen. Voor de verhouding in de Tweede Kamer is het natuurlijk heel raar om één linkse partij tegen al die rechtse partijen te hebben. D66 wil natuurlijk wel met een links blok in de regering. Omdat de PvdA een bestuurderspartij is, verwacht ik dat zij in de regering komen. Dan is het de vraag of er nog een linkse partij bij komt. Aan het einde van de rit zou het ook kunnen dat de PvdA akkoord gaat omdat D66 er al in zit. Dan heb je in de regering al een links blok.”

“Zonder de samenwerking hadden wij in de gemeente minder invloed gehad.”

“Als wij niet in de gemeenteraad waren gekomen was de koers heel anders geweest. Dan was er niks van de groene agenda in onze gemeente terechtgekomen. Wij hebben biodiversiteit op de agenda gezet, als wij er niet geweest waren was dit niet in het coalitieakkoord gekomen. Alle andere partijen zitten nog in de ‘productiemachine’ en willen hoog economisch rendement. Bij ons was de fusie een succes, zonder ons was er geen groene agenda gekomen. Op landelijk niveau is het natuurlijk ingewikkelder, maar nog steeds te realiseren.”

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.