KHN ontevreden over versoepelingen horeca: “Onder deze omstandigheden niet rendabel voor ondernemers”

Foto: Sander Kamphof

Door: Sander Kamphof

Koninklijk Horeca Nederland is niet tevreden over de huidige versoepelingen die gelden voor de horeca in Nederland. Volgens de belangenorganisatie die staat voor de Nederlandse horeca is het op deze manier niet rendabel voor eigenaren om zo hun deuren te openen en ze zullen er dan ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat er bij de volgende ‘stap’ een verdere verruiming komt voor de horeca. Veel ondernemers zijn blij dat ze weer aan het werk kunnen, maar zijn wel enorm afhankelijk van het weer. 

Het kabinet heeft vanaf 28 april een aantal versoepelingen aangekondigd die voor veel mensen en vooral ondernemers als geroepen komen. Reguliere winkels konden hun deuren eindelijk weer zonder afspraak openen. Er waren meer mensen welkom op begrafenissen, de avondklok verviel en de terrassen werden geopend. Toch plaatst Koninklijk Horeca Nederland een aantal vraagtekens bij de restricties die gelden voor de terrassen. Zo zijn er een heel aantal restricties opgesteld om te zorgen dat terrassen niet te druk worden: maximaal 50 personen op een terras, twee personen per tafel (of één huishouden) en openingstijden van 12.00 tot 18.00 uur.

Pessimisme en optimisme

Een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland reageert pessimistisch op deze restricties: “Ondernemers willen natuurlijk hun gasten graag weer verwelkomen en hun medewerkers kijken er ook naar uit om weer aan de slag te gaan, maar onder de huidige restricties is het openen van de terrassen voor veel ondernemers niet rendabel.” De belangenorganisatie blijft zich vol inzetten om bij verdere versoepelingen meer verruiming te zien voor de Nederlandse horeca. Toch is er ook sprake van opluchting bij Koninklijk Horeca Nederland dat er versoepelingen zijn gekomen en de eerste stap richting ‘normaal’ is gezet: “Met de heropening van de terrassen is voor een klein deel van de ondernemers een eerste stapje gezet”, aldus een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland. De eerste reacties van ondernemers zijn positief, maar omdat alleen de terrassen open mogen, is het weer wel een enorm belangrijke factor.

Verdere vervolgstappen

Het kabinet heeft een stappenplan opgesteld waar bij ieder ‘station’ een aantal nieuwe versoepelingen in werking treden. Voor de horeca is de hoop op dit moment gevestigd op 26 mei. Als de besmettingen verder dalen en de ic’s het toelaten, kan de horeca in Nederland haar deuren ook weer openen voor het diner. Als alles daarna ook goed blijft gaan is er het plan om vanaf 16 juni de horeca weer volledig open te stellen. Het is nog afwachten of dit ook daadwerkelijk haalbaar is.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.