Grote zorgen om daklozen

Foto: Pixabay

Door: Tessa Huynh

ZWOLLE – De overheid heeft de samenleving de afgelopen periode flink op het hart gedrukt om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar wat als je geen huis hebt of zelfs vanwege de coronacrisis op straat komt te staan? Aan dak- en thuislozen werd extra hulp geboden met een aantal aangepaste richtlijnen betreffende de lockdown. Opvanginstellingen hielpen zoveel waar het kon. Helaas is het aantal mensen dat op straat leeft enorm toegenomen tijdens de pieken van de pandemie en wordt dakloosheid daarmee een steeds grotere zorg.

Dakloos tijdens een pandemie

Met een stuk of vier kantjes die na elke coronapersconferentie vernieuwd naar buiten werden gebracht, heeft het ministerie van Volksgezondheid de afgelopen maanden een overzicht gemaakt van wat de daklozencentra te doen staat. Vanaf oktober tot maart dit jaar zijn er steeds meer maatregelen bijgekomen, waaronder ook de avondklok. Bepaalde groepen zoals dak- en thuislozen kregen een uitzondering zodat ze zonder verklaring zich in de late uren toch nog buiten mochten bevinden. Op straat slapen is echter in veel gemeenten verboden geworden tijdens de pandemie. Ook al behoor je tot deze groep kon je dus nog steeds beboet worden. ‘De avondklok brengt zeker voor deze bevolkingsgroep meer risico’s met zich mee’, vertelt Alice Koolhaas, woordvoerder bij Leger Des Heils Oost. ‘Vaak vinden dak- en thuislozen nog wel een onderkomen bij een kennis waar ze kunnen overnachten, maar dat is dan tijdelijk. De avondklok heeft langer dan twee maanden geduurd en het zou knap zijn wanneer ook zij elke avond aan een slaapplek kunnen komen. Voor hen hebben wij in de winterperiode 24/7 onderdak aangeboden. Dit advies kwam vanuit de overheid. Gelukkig maar, want dat was erg nodig’, vertelt ze bezorgd. Ook voor mensen die normaal gesproken geen recht zouden hebben op zorg en onderkomen bij opvanginstellingen wordt nu plaats gemaakt. Denk aan dakloze arbeidsmigranten.

Terugblik op de winter

De noodlocaties waren niet overal altijd even bepakt. Koolhaas meldt dat er in de regio Ede, waar zich ook een opvanglocatie bevindt, geen gebrek was aan bedden. ‘Soms was het vol, maar nooit te vol.’ Daarnaast was er geen sprake van een tekort aan hulpverleners. ‘Met een flexpool hebben we ons er -ondanks een aantal coronabesmettingen onder het personeel- toch nog aardig doorheen geslagen’, spreekt ze met een optimistische toon. ‘Natuurlijk is de impact van de crisis groot voor ons allemaal. Tijdens de eerste fase van de lockdown was het voor ons nog niet helemaal duidelijk wat het kabinet van ons verwachtte. Maar samen met ons coronaberaad en rekening houdend met de richtlijn die wij van de overheid kregen, hebben we onze taken in goede banen kunnen leiden.’

‘Als we de gezondheidscrisis achter de rug hebben, krijgen we waarschijnlijk te maken met een daklozencrisis.’

Kritisch over de toekomst

Toch maakt het Leger Des Heils zich wel zorgen over hoe het verder moet. ‘Tijdens de pandemie hebben we ook veel te maken gehad met gasten die we nog niet eerder hebben gezien. Een groot deel daarvan bestaat uit economische daklozen’, zegt Koolhaas. De pandemie heeft naast een gezondheidscrisis namelijk ook een economische crisis met zich meegebracht. Veel Nederlanders die al krap bij kas zaten, zijn in een nog lastiger pakket gekomen. Daarnaast is de huidige woningnood een grote boosdoener. Uit cijfers van het CBS blijft dat sinds 2009 de dakloosheid in ons land is verdubbeld. Wanneer ik haar dat vertel, zegt Koolhaas met een lichte zucht: ‘Dan begin je je toch wel zorgen te maken en weet je dat er nog heel veel meer gedaan moet worden voor deze bevolkingsgroep.’

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.