Meer fietsers in Nederland

Foto ter illustratie:                     Pixabay

Zodra de zon begint te schijnen en de lucht blauw kleurt, worden de Nederlandse fietsers aangewakkerd. Nu blijkt door de huidige pandemie, dat er nog meer fietsende Nederlanders erbij zijn gekomen.  Maar hoe kan dit? We vragen het aan Ellen Dobbelaar, woordvoerder van NTFU-wielersportbond in Nederland.

 

Jullie zijn een sportieve belangenorganisatie, welke en wat voor belangen nemen jullie ter harte?

We zien het als onze taak om gezamenlijk de wielersport aantrekkelijk, toegankelijk en plezierig te maken en te houden voor de sportieve fietser. We zijn er voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers, voor ervaren en beginnende fietsers, voor jong en oud, man en vrouw. Dat doen we niet alleen. Dat doen we samen met wielerverenigingen, toertochtorganisatoren en vrijwilligers maar ook met de overheid en partners.

 

Zou je het NTFU onafhankelijk kunnen noemen?

Ja. De NTFU geeft in haar werk als belangenorganisatie goede en eerlijke informatie. We hechten bij het bepalen van ons beleid veel waarde aan onderzoek, dat door onderzoeksbureaus wordt uitgevoerd. We raadplegen daarnaast zoveel als mogelijk verschillende partijen en bronnen, gaan het gesprek aan met partijen en hechten zeker waarde aan de inzichten/standpunten van andere partijen.

 

Wat zijn de belangrijkste taken die NTFU op zich neemt?

We focussen ons op sterke wielerverenigingen en toertochtorganisatoren, zodat zij voldoende goed aanbod voor leden en wielersporters kunnen aanbieden. We zetten ons natuurlijk in voor alle wielersporters in Nederland, zodat iedereen veilig en met plezier de wielersport kan beoefenen. En we zorgen er als belangenbehartiger voor dat de infrastructuur in Nederland goed en toegankelijk blijft voor wielersporters.

 

Worden deze taken beïnvloed door corona? En zo ja, hoe?

Sinds corona is onze rol als belangenbehartiger wel verstevigd. Samen met de andere sportbonden in Nederland en onder leiding van sportkoepel NOC NSF zetten we ons ervoor in dat de sport in Nederland zo snel als mogelijk is, veilig en verantwoord heropend wordt. Ook werken we intensiever samen met bijvoorbeeld natuurbeheerders zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, zodat we samen mountainbikers goed voorlichten over veilig en verantwoord gebruik van de natuur.

 

Waarom denken jullie dat de inwoners van Nederland massaal gaan fietsen?

Fietsen is een van de weinige sporten die je sinds de corona-uitbraak, kon blijven beoefenen. Je bent niet afhankelijk van een sportschool, sportzaal of andere sportaccommodatie om te kunnen fietsen. Anders dan bij hardlopen, heb je om te beginnen met fietsen, wel iets meer materiaal nodig. Je ziet dat fietsen, kleding, helmen en andere accessoires moeilijk te verkrijgen zijn nu.

En wat vinden jullie ervan?

We vinden het natuurlijk ontzettend tof dat mensen het plezier van fietsen ontdekken. Wel merken we dat – door de grote populariteit – het fietsen soms negatief in het nieuws komt, denk aan irritaties in het bos onder wandelaars en mountainbikers. Of andere fietsers, Het merendeel van de wielersporters gedraagt zich zoals het hoort en houdt zich aan de verkeersregels.

 

Welke boodschap zouden jullie alle fietsende Nederlanders mee willen geven?

Blijf fietsen en blijf genieten, van elke kilometer die je maakt. Je draagt als wielersporter bij aan een positief imago van je sport, door rekening te houden met andere weggebruikers en elkaar de ruimte te gunnen. Denk goed na over je groepsgrootte als je samen fietst en groet je anderen met een vriendelijk goedemorgen of een bedankje, dan maak je een wereld van verschil.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.