Voorbereiding en veilig varen gaan hand in hand

Foto: Pixabay

Door: Lotte Breunesse

ZWOLLE – Het vaarseizoen is vorige maand weer van start gegaan. Vanwege de reisbeperkingen is de populariteit van vrijetijdsbesteding op het water flink toegenomen, een trend die in 2020 is ingezet en in 2021 doorzet. Met het oog op de veiligheid is het belangrijk dat beginners goed voorbereid het water op gaan. Paul de Groot van HISWA-RECRON vertelt hoe zij dit het beste aan kunnen pakken.

Paul de Groot is manager Waterrecreatie bij HISWA-RECRON, een ondernemersvereniging die zich hard maakt voor de belangen van ondernemers binnen de watersport en -recreatie. Hij benadrukt dat de toenemende drukte niet betekent dat het onveilig is op het water. “Als je onervaren een druk vaarwater op gaat, kan ik me voorstellen dat je je op een gegeven moment onveilig voelt. Daarom is het van belang dat mensen die nieuw zijn in de watersport zich goed inlezen in de regels die op het water gelden.”

Waar kan je je inlezen?

Een mogelijkheid daarvoor is de website van Varen doe je Samen!, een samenwerkingsverband tussen verschillende instanties dat zich voornamelijk richt op veilig varen. HISWA-RECRON is één van de partners binnen deze organisatie. Varen doe je Samen! maakt jaarlijks brochures, die online te downloaden en bekijken zijn. “Zowel afgelopen als komend jaar worden die brochures actief uitgedeeld op het water door vrijwilligers. Ze zijn beschikbaar aan boord van huurschepen, liggen bij havenkantoren en bij sluizen. Eigenlijk op alle punten waar mensen het water op gaan of waar ze langskomen, kunnen zij de brochures fysiek ontvangen en meenemen.” Op deze manier hoopt de organisatie watersporters goed te informeren en zo de veiligheid op het water te waarborgen.

Naast Varen doe je Samen! noemt De Groot ook HISWA.nl. “Dit is een consumentenplatform waar allerlei tips en tricks worden gegeven voor onder andere het kopen van een boot en waar je rekening mee moet houden tijdens het leren varen. Verschillende bedrijven zijn hierbij aangesloten.” Welkom op het water is een van de campagnes van dit platform. Hier kan je heel gericht zoeken naar wat je wil weten, zoals informatie over veiligheid aan boord. Ook de verschillende watersporten worden er uitgelicht.

Praktische lessen

“Het is net als met een auto. Autorijden leer je pas echt nadat je je rijbewijs hebt gehaald. Je moet je auto de baas zijn; zo moet je de boot ook de baas zijn.”

Mensen moeten zich er goed bewust van zijn met welk type boot ze het water op gaan. “Het is net als met een auto. Autorijden leer je pas echt nadat je je rijbewijs hebt gehaald. Je moet je auto de baas zijn; zo moet je de boot ook de baas zijn”, aldus Paul de Groot. Hij adviseert beginners om eerst te oefenen op een stuk open water. Zo kom je erachter wat er gebeurt als je stil gaat liggen, als je de boot in de voor- of achteruit zet en wat voor invloed de wind op je boot heeft. Verder raadt De Groot beginnende watersporters en -recreanten aan om eens bij een brug of bij een sluis te gaan kijken. Dit zijn plekken waar veel beginnersfouten gemaakt worden. Als je deze al een keer hebt gezien, weet je alvast hoe je die fouten zelf kunt vermijden. De laatste tip luidt: “Wat er ook gebeurt: blijf rustig en zorg dat je het overzicht behoudt. Als je in paniek raakt kan je met een boot een heleboel schade veroorzaken.”

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.