Demonstratie #NietMijnSchuld tegen het leenstelsel: ‘’Pech generatie, we eisen compensatie!’’

Foto: Daniel Hop


Door: Ricardo Jonker, 08-06-2021, 16.27

‘’NIET MIJN SCHULD, NIET MIJN SCHULD! PECH GENERATIE WE EISEN COMPENSATIE!’’ Dat luidde vol over het Malieveld in Den Haag donderdag 3 juni, 2021. Er werd gedemonstreerd door FNV Young & United en LSVb met de beweging #NietMijnSchuld. Dit was tegen het huidige leenstelsel, met als doel de basisbeurs – die in 2015 werd afgeschaft – weer opnieuw in te voeren. Ook willen ze compensatie voor de misgelopen basisbeurs voor de ‘pechgeneratie’.

Vlaggen en spandoeken
De studenten stonden massaal te demonstreren op het zonnige Malieveld voor een gezamenlijk doel: de basisbeurs moet weer terug en ze eisen compensatie. Het park stond vol met ruim duizend studenten, veel met vlaggen en spandoeken. Hier stonden teksten op als: ‘’lekker met de meiden 21 miljard in het rood’’, ‘’genaaid zonder vaseline’’ of ‘’de overheid is de dief van ons toekomstperspectief’’.

Foto: Daniel Hop

Politieke aandacht
Er waren tijdens de demonstratie meerdere kamerleden aanwezig om de visie van hun partij te verkondigen. Zo waren onder andere D66, SP, PvdA, CDA, ChristenUnie en DENK aan het woord. Zij kregen allemaal de ruimte om op elkaar in te gaan en de studenten duidelijk te maken wat hun partijplan is op het gebied van het eventueel terugkeren van de basisbeurs en het compenseren van de ‘pechgeneratie’.

Zelfs de VVD kwam met een reactie, ondanks dat zij meteen uitgejoeld werden. Dit omdat zij als enige partij tegen de herinvoering van de basisbeurs zijn. Hatte van der Woude, wie het woord deed voor de VVD, gaf aan vooral te schrikken van het gemiddelde bedrag dat studenten lenen. Het kwam er op neer dat studenten henzelf de schulden in werken volgens haar. ‘’Ga er niet mee sparen’’, aldus van der Woude.

Foto: Daniel Hop

Studenten Overleg Orgaan Zwolle
Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) was ook aanwezig bij de demonstratie. Volgens Emma van de Poll, voorzitter van SOOZ, is het wél belangrijk voor de studenten om de basisbeurs weer opnieuw in te voeren.

‘’Het heeft zo’n ontzettend grote impact op alle studenten die een lening hebben. Het is gewoon qua toekomst veel onzekerder als je een grote studieschuld hebt. Lang niet iedereen heeft het geluk dat hun ouders hen ondersteunen of dat ze een aanvullende beurs krijgen. Ze zullen dan – als ze ook nog op kamers wonen- bijna voluit of voluit moeten lenen. Dat is gewoon duizend euro in de maand of iets minder. Tel dat bij elkaar op dan heb je zo een super torenhoge schuld. Ze zeggen dat dit niet wordt meegerekend met de hypotheek, maar dat doen ze wel. Het is heel lastig om nog een huis te vinden als je zo’n studieschuld hebt. Je begint net een beetje met het burgerleven en je hebt gewoon dan al zo’n ontzettende achterstand.’’

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.