Noah’s verhaal

Foto: Pixabay

Door: Tessa Huynh

Noah is 19 jaar, maar weet nog niet precies waar die zich thuis voelt op het gebied van seksualiteit en gender. Toch wilt Noah het liefst worden aangesproken met they/them, of de Nederlandse variant, die/diens. Zo heeft die diens roepnaam ook in een genderneutraal jasje gestoken. Ter viering van Pride Month praat ik met die de plek waar die momenteel zelf staat binnen de LGTBQ+-community.

Sinds wanneer ben je anders tegen gender en seksualiteit aan gaan kijken?

“Nou, eigenlijk heb ik altijd wel het gevoel gehad dat er voor mij meer buiten de ‘gebruikelijke’ normen van geslacht en seksualiteit lag. Tijdens mijn middelbare school periode kreeg ik een baantje bij de Action. Hier heb ik een van mijn beste vrienden Fleur leren kennen, die lesbisch is. Via haar verhalen ben ik de LGTBQ+-wereld gaan verkennen. Vanuit nieuwsgierigheid, maar ook omdat ik beter wilde begrijpen hoe mijn vriend zich voelde.”

Dacht je op dat moment ook al iets van ‘ik wil mijzelf niet meer verbinden aan woorden die mijn geslacht direct aangeven?’

“Nee, dat niet. Ik ben daar pas serieus mee bezig gegaan tijdens de lockdown in het afgelopen jaar. Net als veel anderen zat ik vaker alleen omdat we natuurlijk niet veel mochten. Wat doe je dan? Ja, dan ga je nadenken. Nadenken over hoe je je voelt en wie je bent. Ook weet ik nu meer van de LGTBQ+-community af en wil mijn respect uitten voor mensen zoals Fleur en anderen die zich anders zien. Dat is wanneer ik heb besloten om voor nu als non-binair aangesproken te worden.”

Zoals ik nu als non-binair door het leven wil gaan, betekent dat niet dat ik er over 10 jaar ook nog zo over denk.

Nu doel je met non-binair op je geslacht. Waar ligt jouw seksualiteit dan?

“Eerlijk gezegd ben ik daar nog niet over uit. Zoals ik nu als non-binair door het leven wil gaan, betekent dat niet dat ik er over 10 jaar ook nog zo over denk. Dat geldt hetzelfde voor mijn seksualiteit. Misschien neig ik op dit moment meer naar bi- of aseksualiteit maar dat vind ik lastig te bepalen omdat ik op dat gebied persoonlijk nog veel te onderzoeken valt. Daarvoor dacht ik nog een tijdje dat ik lesbisch zou zijn omdat ik veel heb meegekregen van Fleur. Het verandert vaak. Eigenlijk zou je mij voor nu als questioning kunnen beschouwen.”

Tegenwoordig lijken de verschillende kanten van LGTBQ+-community steeds bespreekbaarder te worden, vooral onder generatie Z. Er zijn aardig wat benamingen bijgekomen die verschillende minderheden representeren, het aantal films en series met LGTBQ+ castmembers groeit en meer mensen durven openlijk uit de kast te komen. Denk jij dat je het moeilijker had gevonden om in de wereld van twintig jaar geleden uit de kast te komen, dan nu als je kijkt naar recente ontwikkelingen?

Ja, dat zeker. Ik ben nog niet tegen iedereen uit de kast gekomen, zoals tegen mijn familie niet. Alleen vrienden weten het. Voor mij is het uit de kasten komen op zich niet zo’n big deal. Het ligt bij mij alleen wat ingewikkeld doordat ik nog niet precies weet waar ik in het rijtje pas. Dan kun je het wel proberen uit te leggen maar dan wacht ik liever op het punt dat ik mijzelf niet na een maand weer hoef te corrigeren. Om je vraag te beantwoorden, ik vind het erg fijn om te zien dat er zoveel meer steun wordt gegeven aan de community. Soms denk dat het weleens wordt overdreven en er ook onoprechtheid bij komt kijken zoals het pinkwashen door grote merken. Toch is het wel een heel contrast met twintig jaar geleden. Ik zou denk ik wel moeilijker doen om uit de kast te komen als ik in die tijd leefde.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.