Niet alleen is het op 4 oktober dierendag, maar ook Eet Geen Dierendag. Een dag waarvoor Wakker Dier sinds 2011 ieder jaar campagne voert om te zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. We eten namelijk elke dag in Nederland zo’n 1,8 miljoen kilo vlees, oftewel 630 duizend dieren.
Dit is in de afgelopen jaren wel afgenomen, vertelt persvoorlichter Collin Molenaar van stichting Wakker Dier. Door scandata van wat er in de supermarkten aan vleesproducten over de toonbank gaat, is te zien dat er door de jaren heen minder vlees is verkocht. Om te zorgen dat dit nog meer zal dalen, spelen de supermarkten echt een sleutelrol. Vleesconsumptie wordt namelijk beïnvloed door middel van prijs, de kortingen en standaardprijzen, maar bijvoorbeeld ook het assortiment dat je aanbiedt en hoeveel producten je in het schap legt. ‘Nu is het zaak dat ze hun belofte waarmaken en dat gaan we in de gaten houden.’ aldus Collin Molenaar. Deze diervriendelijke dag draagt bij aan een betere gezondheid van mensen en minder milieuvervuiling.
Het is de bedoeling om voor 2025 te zorgen dat mensen 50 procent van hun eiwitten uit plantaardige producten halen en in 2030 maar liefst een merendeel van 60 procent. Dit is nu nog 40 procent. Ook wordt er gezegd dat de totale eiwitconsumptie omlaag kan gaan, omdat we 40 procent meer eten dan nodig is.