In 2024 steeg, voor het derde jaar op rij, het geweld jegens journalisten, meldt project PersVeilig. Hierbij gaat het vooral om meldingen van bedreigingen, discriminatie en fysiek geweld. Project PersVeilig, een gezamenlijk initiatief van onder andere de NVJ, de politie en het Openbaar Ministerie, is gestart om de positie van journalisten tegenover geweld te verbeteren, maar voorlopig nog zonder resultaat.
Er werden 249 meldingen gedaan bij PersVeilig in het afgelopen jaar. In 2023 waren dat er nog 218. Het vaakst werd een melding gedaan vanwege een bedreiging. Het aantal bedreigingen is echter wel afgenomen ten opzichte van vorig jaar (99 tegenover 125). Daarentegen is er vooral een stijging te zien in de meldingen van intimidatie en fysiek geweld.
Volgens algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Thomas Bruning, ontstaat het geweld vooral op plekken met “hele sterke meningen” die niet overeenkomen met het geluid van de journalistiek. Daarom treffen journalisten ook vaker maatregelen wanneer zij naar een risicovolle locatie gaan. “We geven trainingen waarin we situaties nadoen en journalisten leren wat ze kunnen doen als ze weerstand krijgen.”
Vanaf 2019 geldt er ook een 200 procent hogere strafeis voor geweld tegen journalisten. Woordvoer van de politie, Luna van Heerwaarden zegt blij te zijn met het werk van PersVeilig en het ‘hoge prioriteit te geven’ aan het opsporen en vervolgen van agressie tegen journalisten.
Toch is de beveiliging niet altijd genoeg en voelde de NOS zich genoodzaakt maatregelen te nemen en verwijderde het logo van alle busjes wegens het constante lastigvallen van de werknemers. Hoofdredacteur Gelauff sprak destijds over een “nederlaag voor de journalistiek.”
Ook bij Sunneklaas op Ameland werden in 2023 journalisten belaagd. Toch gingen er dit jaar wederom journalisten naar Ameland rond 5 december. Dat moet ook, vindt Thomas Bruning: “De allerbelangrijkste doelstelling is dat journalisten gewoon hun werk kunnen doen, de vragen blijven stellen of op de locaties komen waar dat toch wat moeilijker is. Juist omdat het maatschappelijk relevant is als er ergens een rel of onrust is.”
Om die reden zocht de politie contact met journalisten om voorbereidingen te treffen rondom Sunneklaas in 2024. Met resultaat, gezien het voorspoedige verloop van de editie van dit jaar. PersVeilig meldt dat het zich in 2025 gaat focussen op online intimidatie en onderzoek.