Veel huisdieren krijgen tijdens oud en nieuw last vast vuurwerkstress, maar deze stress kan ook zorgen voor blijvende schade. Huisdieren weten niet wat vuurwerk is. Vaak wordt het afgestoken in een vertrouwd gebied en daarnaast horen huisdieren ook scherper dan mensen, waardoor het geluid erg hard is. Deze combinatie maakt de dieren bang en kan zorgen voor blijvende stress.
Dierenpension Drachten merkt dat het tijdens de periode rond oud en nieuw drukker is dan normaal en dan vooral met honden die bang zijn voor vuurwerk. “We vangen veel honden op die niet meer eten, omdat ze zo angstig zijn. De honden hebben dan al vuurwerk gehoord en dan blijven ze daar nog een tijdje bang voor. Honden weten natuurlijk niet dat wij oud en nieuw vieren. Als honden een keertje een nare ervaring hebben gehad met vuurwerk dan blijft dat ook zo. Veel mensen boeken alweer voor volgend jaar, want anders zit het al heel snel weer vol.”
Niels Kalkman is persvoorlichter bij de Dierenbescherming. “De meeste dieren proberen te vluchten als ze vuurwerk horen of zien. Ze proberen namelijk weg te komen van het gevaar. Vaak gaan ze zich dan verstoppen, dus ze kruipen onder de bank of gaan in een kast zitten.”
“Op het moment als de dieren langer worden blootgesteld aan vuurwerk in hun puberteit kunnen ze er lange termijn bang voor worden. Ook als er wekenlang vuurwerk wordt afgestoken blijven huisdieren wekenlang in de stress en dit kan weer andere klachten met zich meebrengen, want lange tijd last hebben van stress is voor niemand goed.”
Bij het horen van een hard geluid kan een dier weer angstig worden. Ze kunnen dan weer ergens achter kruipen of worden weer heel voorzichtig. Ook kunnen katten en honden overmatig gaan blaffen, janken of miauwen. En chronische stress kan ook maag- en darmklachten bij dieren veroorzaken.
Dierenpension Drachten doet er wel alles aan om ervoor te zorgen dat de honden zo weinig mogelijk stress ervaren van het vuurwerk. “Als eigenaren hun honden komen brengen dan vragen we ze altijd als de honden ook bang zijn voor vuurwerk. We zetten namelijk een bange hond altijd samen met een hond die niet bang is, zodat ze steun hebben aan elkaar. We spelen ook de hele tijd muziek af zo dat de honden afgeleid blijven van de harde knallen.”
Niels zegt dat het belangrijk is dat je naar je eigen dier luistert. “Mensen kennen hun eigen huisdier het best, dus als het dier naar jouw toekomt omdat hij steun wil mag je hem best troosten. Wat we wel afraden is om speciale medicijnen te geven aan dieren die bang zijn, maar troost en steun bieden is het beste wat je kunt doen.”