BUSSUM/PEEL EN MAAS – Het aspergeseizoen zit er bijna op. Dit jaar was het geen gemakkelijk seizoen voor telers en winkeliers. “We hebben minder kilo’s asperges kunnen oogsten dan normaal,” vertelt teler Esther Peeters uit Peel en Maas. “Vorig jaar was het te nat en dit voorjaar juist te droog. Daardoor kregen we veel dunne asperges en minder dikke, zoals je ze eigenlijk wil.”
Daarnaast kwam Esther nog steeds de gevolgen van een grote brand vorig jaar tegen. “Ons gebouw is afgebrand, dus we moesten alles opnieuw opbouwen. Dat was extra druk en zwaar, maar gelukkig zijn we er bovenop gekomen.” Ondanks de mindere opbrengst bleef de prijs redelijk goed, mede door het beperkte aanbod en de grote vraag.
“Het aspergeseizoen is pittig, want het werk moet elke dag gebeuren, zeven dagen per week, ook op zondag,” zegt Esther. “Dat is wel het zwaarste eraan.” Ze levert vooral aan haar eigen winkel en ongeveer vijftien restaurants in de regio. “Verder gaat de rest naar de veiling.”
Ook groenteboer Dennis van groentezaak Delicious in Bussum merkte het effect van het lastige seizoen. “Het seizoen begon druk, maar inmiddels is de verkoop flink gezakt. Zodra het warmer wordt, verschuift de vraag naar barbecuegroenten zoals paprika’s en bimi.”
Dennis vertelt dat de prijzen dit jaar flink zijn gestegen. “Er zijn veel problemen om goede stekers te vinden, sommige telers bieden zelfs gratis steken aan. Dat maakt het lastiger om voldoende asperges in de winkel te krijgen.” Toch zijn zijn klanten vooral bereid meer te betalen voor kwaliteit. “Onze klanten komen vooral voor de beste asperges, en die betalen daar graag wat meer voor.”
Op de vraag wat klanten liever kopen, witte of groene asperges, zegt Dennis: “Groene asperges passen goed bij de barbecue en we verkopen ook paarse asperges. Die zijn iets zoeter en daardoor wat kindvriendelijker.” Toch blijven asperges volgens hem een seizoensproduct waar klanten zich bewust van zijn. “Na het aspergeseizoen zoeken mensen vaak naar andere groenten die makkelijker te bereiden zijn.”
Terugkijkend op het seizoen is Esther van Peeters asperges tevreden en zeer opgelucht en blij dat het bijna voorbij is. “Het blijft hard werken, maar het is mooi om te zien dat mensen voor asperges terug blijven komen.”