10 mei 2025

Woningkrapte op Vlieland: nieuwe regels uitgesteld, oude problemen blijven


Vlieland – Op Vlieland staan zo’n honderd mensen ingeschreven op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Toch is het aantal vrijgekomen huizen beperkt, en krijgen niet alle woningzoekenden snel een dak boven hun hoofd. Gemeente Vlieland werkt aan een nieuwe huisvestingsverordening, maar het proces loopt vertraging op.


Jacqueline de Jager, betrokken bij de woningtoewijzing op Vlieland, legt uit dat de wachtlijst niet één op één vertaald kan worden naar honderd actieve woningzoekers. “Sommigen willen doorstromen, anderen willen samenwonen maar staan apart ingeschreven,” zegt ze.

Zo is het ook voor Inge en Albert Langhout, een jong stel dat al jaren graag samen wil wonen op het eiland. “We staan allebei al twee jaar ingeschreven,” vertelt Jasper (29), die op het eiland werkt in de horeca. “Maar omdat we apart op de lijst staan, tellen we dus eigenlijk dubbel.” Inge vult aan: “We willen gewoon één huisje, samen. Maar het schiet niet op.”

Gemiddeld reageren zo’n twintig mensen op iedere woning die beschikbaar komt. En dat zijn er maar tien per jaar. “Het is frustrerend,” zegt Inge. “We houden van het eiland en dragen hier ook bij, maar we voelen ons soms niet gezien.”


De gemeente hanteert regels waarbij woningzoekenden economisch-maatschappelijk verbonden moeten zijn aan Vlieland. Met andere woorden: je moet hier kunnen werken. Daarnaast is er een systeem van voorrang. Grote gezinswoningen gaan naar huishoudens van drie personen of meer, en kleinere gezinswoningen worden bij voorkeur aan stellen toegewezen in plaats van alleenstaanden.

In zeer uitzonderlijke gevallen wordt er voorrang gegeven aan mensen met een maatschappelijk belangrijke functie, zoals een leraar of zorgmedewerker. “We willen dat eigenlijk zo min mogelijk gebruiken,” zegt De Jager. “Het voelt oneerlijk tegenover mensen die al jaren wachten.”


De nieuwe huisvestingsverordening had al van kracht moeten zijn, maar is uitgesteld vanwege discussie over de koopprijsgrens van koopwoningen. De oude regels zijn met een half jaar verlengd. Volgens Jacqueline, communicatiemedewerker van de gemeente, wordt er in juli opnieuw vergaderd met het college. “We begrijpen dat er haast bij is, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren.”

Voor mensen als Inge en Albert blijft het voorlopig afwachten. “We hopen dat er snel beweging in komt,” zegtAlbert. “We willen gewoon ons leven hier opbouwen.”

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *