10 mei 2025

Leeuwarden Lanceert Geldhulpcampagne: “Praat Erover en Schaam Je Niet”

Leeuwarden – Op 6 januari lanceerde de gemeente Leeuwarden en wethouder Hein Kuiken een geldhulpcampange in Buurthuis ’t Knooppunt. Verschillende ervaringsdeskundigen, die een grootte bijdrage hebben geleverd aan de campagne, deden hun verhaal. De campagne richt zich op het bieden van overzicht in een wirwar van toeslagen en regelingen. Het doel: inwoners wijzen op waar ze terechtkunnen voor hulp en het taboe rondom geldzorgen doorbreken.

Inwoners van Leeuwarden kunnen via de gloednieuwe website geldhulp.nl eenvoudig informatie vinden en worden gekoppeld aan hulpinstanties. Daarnaast zijn er vrijwilligers actief in de wijken om vragen te beantwoorden en praktische hulp te bieden. De campagne zet in op maximale zichtbaarheid om zoveel mogelijk mensen te bereiken. “We hopen inwoners te bereiken door ‘overal’ in Leeuwarden zichtbaar te zijn,” aldus de gemeente. Dit gebeurt via posters in de stad, supermarkten en op billboards, huis-aan-huisfolders, Google Ads en YouTube-video’s.

Een belangrijk onderdeel van de campagne is het doorbreken van het taboe op geldzorgen. De boodschap is dan ook: “Praat erover en schaam je niet.” Hiermee hoopt de gemeente niet alleen mensen met financiële problemen te bereiken, maar ook anderen te stimuleren om in gesprek te gaan met degenen die misschien wel geldzorgen hebben.

Op straat is de vraag naar financiële hulp groot, zo merkt ook Amaryllis op: “Uit ons verslag van vorig jaar blijkt dat geld de meest voorkomende vraag is in de top 5 van vragen.” Deze constatering sluit aan bij de aanleiding van de gemeente Leeuwarden om de geldhulpcampange te starten: ”Er zijn ontzettend veel regelingen en toeslagen. Dat is mooi. Maar dat betekent ook dat mensen ‘door de bomen het bos niet meer zien’. Het is moeilijk en veel.  De geldhulpcampagne moet ervoor zorgen dat mensen duidelijk weten waar ze terecht kunnen voor financiële hulp.” Daarnaast werkt de gemeente samen met organisaties als Humanitas, SchuldHulpMaatje, Amaryllis en de Kredietbank Nederland. Zij bieden laagdrempelige ondersteuning op locatie, bijvoorbeeld via spreekuren in buurtcentra. Er is ook een speciaal telefoonnummer (058 700 9775) en inwoners kunnen via geldfit.nl een test doen om inzicht te krijgen in hun financiële situatie. De campagne is onderdeel van een bredere aanpak waarin de gemeente inzet op vroegsignalering van schulden en samenwerking met woningcorporaties, zorgverleners en scholen.

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *