20 juli 2025

Meer koninklijke schouderklopjes, ook een voor Dina

“Zo’n lintje betekend heel veel, maar niet alleen voor mij. Ik heb dit project niet alleen gedaan, het straalt ook af op iedereen die hierbij geholpen heeft.” Dina Doesburg is een 63-jarige moeder, oma en bestuurslid van St. Shade Children Foundation. In 2007 is ze vrijwilligerswerk gaan doen in Kenia tijdens een sabbatical. Een nieuwe ervaring, wat aan het begin heel spannend was. “Als ik door Amsterdam loop voel ik me al een uit de klei getrokken suikerbiet, laat staan als ik alleen door Kenia loop”, aldus Dina.

Dina van Doesburg kreeg op 25 april 2025 haar koninklijk lintje. De afgelopen jaren worden er steeds meer lintjes uitgereikt. In 2025 is het aantal lintjes hoger dan in voorgaande jaren. Er werden meer dan 3400 lintjes uitgereikt. Een Koninklijk lintje is een erkenning van een verdienste voor de samenleving. Je zou het kunnen zien als een soort koninklijk schouderklopje voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan. Meer mensen komen in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding, doordat Nederlanders zeer actief zijn op het gebied van vrijwilligerswerk, dat zegt het Kapittel voor de Civiele Orden.

“Als ik eerlijk ben heb ik weleens gedacht dat ik ooit nog weleens een lintje zou krijgen. Ik had alleen niet verwacht dat iemand dat voor me aan zou vragen. Ik heb nooit gedacht dat ik het niet verdiende. Als ik zie hoeveel tijd en energie ik erin gestoken heb, dan voel ik wel dat ik het verdiend heb.” Gelukkig trok Eva, de dochter van Dina, de stoute schoenen aan en vroeg ze zo’n lintje aan. Het overviel Dina compleet. “Om een lintje te krijgen moet er iemand zijn die dat voor je aanvraagt, iemand van de organisatie waar je werkt of zo. Als je zo’n soort project hebt in Afrika dan gebeurt dat minder snel. Toen we op de locatie waren had ik niks door, pas toen Eva tegen me zij dat ik een lintje kreeg viel alles op z’n plek.”

“We begonnen met 13 kinderen en 1 bed, waar we ze naast elkaar inlegde. Inmiddels hebben we een huis van ongeveer 40 kinderen, van alle leeftijden.” Toen Dina begon met vrijwilligerswerk kwam ze in de Nederlandse stichting van het kindertehuis waar ze toen was. In 2010 is ze een eigen kindertehuis gestart. Inmiddels wonen daar ongeveer 40 kinderen die geen ouders meer hebben of geen veilige thuissituatie. “We zorgen ervoor dat de kinderen een veilige plek hebben en dat ze eventueel begeleid worden naar een nieuw huis, bijvoorbeeld bij familie. Als dat niet lukt blijven ze bij ons wonen.”

Dina verteld gemakkelijk en relaxed over haar werk in Kenia. Maar het is natuurlijk niet zomaar iets; twee keer per jaar een paar weken alles achterlaten in Nederland om in Kenia te zorgen voor een veilige plek voor ruim 40 kinderen. Een lintje is hiervoor een mooie erkenning voor alle energie, tijd en liefde die zij in het kindertehuis in Kenia steekt.  “Ik doe dit al een langere tijd, waardoor ik echt een band op heb gebouwd met deze kinderen. Er zijn kinderen die al vanaf 2010 bij ons zijn, die laat ik niet zomaar achter.” Dina is vastberaden en laat zich niet zomaar uit het veld slaan bij tegenslagen, ze blijft gemotiveerd om al deze kinderen te blijven helpen.

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *