19 april 2025

Verdachte ontkent te hard rijden bij dodelijk ongeval Oldehove

Een rechtbanktekening van de verdachte van het ongeluk in Oldehove © Aloys Oosterwijk

Groningen – Oudejaarsdag in Oldehove begint feestelijk, maar eindigt in tragedie. Twee jonge mannen komen om het leven en een derde raakt zwaargewond wanneer zij tijdens het oversteken met een partytent worden aangereden door de auto van de verdachte, A. De impact is groot voor het dorp en de nabestaanden. Het Openbaar Ministerie (OM) eist twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, plus een rijontzegging van vier jaar.

In de rechtszaal heerst een gespannen sfeer. Familieleden van de slachtoffers zitten of staan stil op de publieke tribune. Af en toe klinkt het omslaan van papier of een geïrriteerde zucht. A. zit er nonchalant bij, hangt in elkaar en kijkt steeds weg, wat ergernis opwekt bij sommige aanwezigen.

Dag van het ongeval
Op 31 december 2023 verandert alles. Een vriendengroep schiet die middag gezellig met carbid. Ze willen de natgeregende partytent in de schuur laten drogen en lopen met de tent de weg op. Ze kijken om zich heen en laten een melkwagen voorgaan. Plotseling verschijnt er een auto. Getuigen verklaren dat de auto 100 km/u of harder rijdt. Drie jongens worden geschept. “De auto kwam uit het niets. Voordat we het wisten, vlogen ze drie meter hoog.”

A. drinkt thuis een halve liter zwaar bier en besluit naar zijn moeder te rijden om nummers van een staatslot uit te wisselen. Hij beweert niet te hard te hebben gereden, maar getuigen stellen dat hij niet afremt.

Spreekrecht slachtoffer en nabestaanden
De zitting bereikt een emotioneel hoogtepunt wanneer de nabestaanden spreken. Simon, een van de jongens die het ongeluk overleeft, vertelt hoe hij in het ziekenhuis hoort dat zijn vrienden zijn overleden. “Elke dag heb ik pijn en besef ik dat ik er nog ben en zij niet. Dat voelt oneerlijk.”

De ouders van Tom spreken over hun zoon, die op 18-jarige leeftijd zijn toekomst verliest. “Hij zou ons akkerbouwbedrijf overnemen, maar nu zullen we nooit weten wat zijn toekomst zou zijn geweest. Oudejaarsdag zal nooit meer hetzelfde zijn.” Toms laatste woorden voordat hij in de ambulance wordt meegenomen zijn: “We hadden het zo goed voor elkaar.”

De verdachte weigert te reageren: “Misschien straks.”

Eis van het OM
De officier van justitie stelt dat A. te hard rijdt en de jongeren had moeten zien. “Hij heeft met zijn rijgedrag het meest kostbare genomen: een mensenleven.” Omdat A. de plek van het ongeval verlaat, kan niet worden bewezen hoeveel alcohol en drugs hij in zijn bloed heeft op het moment van het ongeluk. Het OM weegt een lopende zaak voor rijden onder invloed en mishandeling mee in de strafeis. Er wordt twee jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, plus een rijontzegging van vier jaar.

Opvallende eis advocaat
De advocaat van A. betwist de zwaarste vorm van schuld en pleit zelfs voor vrijspraak. Hij stelt dat A. de jongeren niet heeft gezien en dat hun zichtbaarheid beperkt is. Hij beweert dat de jongens nalatig reageren door mogelijk niet goed te kijken en dat het ongeval ook zonder alcoholgebruik had kunnen gebeuren. Hoewel A. te veel alcohol en THC in zijn bloed heeft en de plek van het ongeval verlaat, zou hij zich niet bewust zijn geweest van de ernst van de situatie. De advocaat benadrukt dat A. spijt heeft en het ongeluk de rest van zijn leven zal meedragen.

Uitspraak
Na uren van emotionele en feitelijke betogen sluit de rechtbank de zitting. De rechter doet op 17 maart uitspraak. Of A. aanwezig zal zijn, weet hij nog niet. De zaak laat diepe indruk achter bij de nabestaanden en de gemeenschap van Oldehove.

Related Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *