Utrecht – 28-02-2025
“Jij hebt hem hard genaaid”, zegt de officier van justitie terwijl de zon vriendelijk naar binnen schijnt in de Utrechtse rechtbank. Verdachte A. Talhaoui luistert stil naar de aanklacht die namens het OM voorgedragen wordt. M. Bouchagratan, de andere verdachte in deze strafrechtelijke zaak luistert ook in stilte mee. Voorover gebogen en lichtelijk ingezakt hoort hij aan hoe de officier van justitie zijn ‘vriend’ vertelt waarom het OM Talhaoui wil straffen.
A. Talhaoui en M. Bouchagratan staan op 28 februari terecht voor het vervoeren van 1000 gram cocaïne van Apeldoorn naar Utrecht op 17 november 2024. Tijdens het vervoeren van 1KG harddrugs werden de mannen staande gehouden door de politie in Soesterberg. Daaropvolgend moest Talhaoui 52 dagen doorbrengen in de gevangenis, en Bouchagratan 46 dagen.
Tijdens de zitting beweert verdachte M. Bouchagratan geweten te hebben over het vervoer van het blok cocaïne dat hij vlak voor de aanhouding uit het raam moest gooien van Talhaoui. “Ik heb zo veel spijt dat ik te naïef ben geweest” zegt Bouchagratan. “Toen er in Apeldoorn iemand achter in jullie gehuurde auto stapte dacht jij er niet aan om aan Talhaoui te vragen wie dat was en waarom dit gebeurde?”, vraagt de voorzitter met een strenge toon aan Bouchagratan. “Nee, ik zat op mijn telefoon”, vertelt Bouchagratan enigszins ingetogen.
In de zaak tegen M. Bouchagratan begint Talhaoui als getuige. Na het afleggen van de belofte staat Talhaoui onder ede, waarmee hij als getuige belooft de waarheid te vertellen. “Dat heeft u eerder niet gedaan bij zowel de politie als de reclassering”, zegt de voorzitter. Op een zachte toon vertelt Talhaoui dat hij in de gevangenis te horen kreeg dat je altijd moest ontkennen. “Eenmaal thuis heb ik het er met mijn ouders over gehad en zij zeiden dat de waarheid vertellen het beste is.”
De sfeer is rustig in de rechtbank en Talhaoui geeft op alle vragen van de rechtbank antwoord. Toch kijkt de voorzitter meerdere keren met gefronste wenkbrauwen bij het horen van de beweringen van Talhaoui. De twijfel is het grootst op het moment waarop Talhaoui vertelt dat hij en Bouchagratan vlak voordat zij staande werden gehouden van stoel zijn gewisseld omdat Talhaoui geen rijbewijs had. “Knap, en ook zeer gevaarlijk”, zegt de voorzitter.
Nadat ook Talhaoui als verdachte is behandeld staat de officier van justitie op. Namens het OM vertelt zij wat de aanklacht is tegen beide. Tegen Bouchagratan wordt vrijspraak geëist en tegen Talhaoui een gevangenisstraf van 201 dagen waarvan 150 voorwaardelijk. Daarnaast wil het OM ook nog 3 jaar elektronische monitoring door middel van een enkelband. Direct na de aanklacht komt de rechtbank met een directe uitspraak voor Bouchagratan. Hij krijgt de gewenste vrijspraak. Voor Talhaoui is het nog wachten op de uitspraak. Deze zal volgen op 14 maart. Voor hem zal het er slechter uitzien. Volgens de voorzitter zal het naaien van een ‘vriend’ niet gewaardeerd worden.