Binnen GGZ Drenthe lopen de wachttijden soms op tot bijna een jaar. Voor een intakegesprek in Assen moeten mensen tot zo’n 52 weken wachten. Het gaat hier om mensen die zorg nodig hebben voor angst- en stemmings-, ontwikkelings- en persoonlijkheidsstoornissen.
Dit staat op de website van GGZ Drenthe. In september 2023 was dit nog 37 weken. Daarna zit er nog wachttijd tussen een intakegesprek en de start van de behandeling. Dit bleef het afgelopen jaar hetzelfde met 15 weken.
Naast de wachttijden, neemt ook het aantal vacatures binnen de GGZ toe. Dit blijkt uit statistieken van het CBS. In het tweede kwartaal van 2024 stonden er 9,8 duizend vacatures open. Er is sprake van een toenemende vraag naar zorg, waaronder dus geestelijke gezondheidszorg. Zo ook in Drenthe, waar de wachttijden soms oplopen tot bijna een jaar. Regiebehandelaren, die eindverantwoordelijk zijn voor de behandeling, zijn moeilijk te vinden. Dit vertelt Janneke Wilpshaar, woordvoerder van GGZ Drenthe.
In 2022 is het Integraal Zorgakkoord ondertekend. Hierin staan richtlijnen om ervoor te zorgen dat de zorg beschikbaar en betaalbaar zal zijn. In Drenthe hebben zorg- en welzijnsorganisaties onder de naam Gezonde Marke samen afspraken gemaakt hoe ze dat gaan doen. Het is belangrijk om psychische klachten zo snel mogelijk te herkennen, zodat mensen hulp kunnen krijgen bij de huisarts of in het sociaal domein en om te voorkomen dat klachten mogelijk verergeren. “Door samen te werken en de zorg anders te organiseren kunnen na verloop van tijd de wachttijden in de GGZ dalen.”, aldus Janneke Wilpshaar.