NWSNXT

NWSNXT

Uitgelicht

Carnaval keert na 2 jaar weer terug naar Vaassen

Sprekers: Hetty en Freddy van Schoonhoven, Jan Leerkes

Na 2 lange jaren wordt het carnaval weer groots gevierd in Vaassen. De carnavalsvereniging De Rossumdaerpers moesten door corona 2 jaar de carnaval afblazen, maar dit jaar was het weer zo ver. In dit bericht spreken Hetty en Freddy van Schoonhoven en Jan Leerkes over de planning van de carnaval en over deze bijzondere editie.
Uitgelicht

Helmplicht maakt verkeer veiliger

 

ZWOLLE- De nieuwe helmplicht voor snorfietsers zorgt voor meer veiligheid in het verkeer. De verplichte helmplicht voor snorfietsers ging vanaf het nieuwe jaar in. Alle snorfietsers moeten tijdens het rijden een helm dragen. De nieuwe plicht moet zwaar hersenletsel voorkomen. Dat maakt E-bikes en Fatbikes het nieuwe gevaar in het verkeer. Zij hoeven nog steeds geen helm te dragen, maar ze gaan dezelfde snelheid als een snorfiets. 

Vanaf 1 januari 2023 is de nieuwe helmplicht voor snorfietsers ingegaan. De nieuwe regel is ingegaan om de kans op (ernstig) hoofdletsel te voorkomen. Alle snorfietsers en passagiers moeten een goedgekeurde helm dragen. Jaarlijks zijn er 30 tot 40 doden in het verkeer tijdens ongevallen met snorfietsers. Veilig Verkeer Nederland ziet in de toekomst graag nog meer maatregelen voor snorfietsers verschijnen: “Als de snorfietsers in de toekomst op de rijbaan mogen rijden, dan krijg je meer ruimte op het fietspad. Dit zorgt voor meer veiligheid voor de snorfietsers en fietsers. Toen de regel kwam dat bromfietsen op de rijbaan moesten rijden, in plaats van op het fietspad, merkte we ook gelijk veel meer veiligheid op het fietspad”, geeft Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland, aan.  

Veel meer snorfietsers keuren hun blauwe kenteken om naar een geel kenteken door de helmplicht. Frank Schuurman, van Verkeersschool Frank Schuurman in Apeldoorn: “Ik zie geen verschil in aanmeldingen voor het rijbewijs voor bromfiets. Ik zie wel dat steeds meer mensen gelijk een bromfiets halen, in plaats van een snorfiets. De politie zal door de helmplicht nog steeds handhaven op opgevoerde brom- en snorfietsen. Ze zullen door de nieuwe helmplicht geen extra werk krijgen. Er zullen altijd een paar opgevoerde brom- en snorfietsen tussen zitten”, geeft Frank Schuurman aan. Hier komen ook de E-bikes en Fatbikes bij, die de nieuwe trend zijn onder jongeren. De E-bikes en Fatbikes kunnen meer als 25 km/u, maar veel mensen voeren de bikes op. Dit zorgt voor een nieuw gevaar, want de bestuurders van de E-bikes en Fatbikes hoeven geen helm te dragen, ondanks hun snelheid. Het aantal incidenten met E-bikes en Fatbikes zijn de laatste jaren ook fors toegenomen. Veilig Verkeer Nederland hoopt voor een helmplicht voor de E-bikes en Fatbikes.  

Bron: ANP
Uitgelicht

Ondernemers gaan alsnog ten onder na compensatie 

VAASSEN – In november kwam de minister van Economische Zaken met een noodpakket voor de ondernemers, die het sinds de stijging van de energie- en gasprijzen zwaar hebben. Ze kunnen de kosten bijna niet meer betalen en maken amper winst. In het noodpakket was er sprake van een compensatie voor de ondernemers. Nu blijkt dat de compensatie de situatie van de ondernemers alleen maar verergert. 

Het noodpakket van de ondernemers bevat een energie prijsplafond, hierdoor betaalt de ondernemer een aangepast maximumtarief over het gas, elektriciteit en aardgas. Het prijsplafond geldt 1 januari 2023 tot 31 december 2023. Alleen de kleinverbruikers komen in aanmerking voor het prijsplafond. De compensatie geldt als 7% van de omzet naar de energiekosten gaat. Een deel van het bedrag wat er te veel wordt betaald, word dan teruggestort. Cor Molenaar, Nederlandse econoom ziet de ondernemers langzaam verdwijnen. “De compensatie werkt op het moment wel, maar nu blijkt dat de ondernemers de tegemoetkoming terug moeten betalen. Dat gaat juist voor nog meer problemen zorgen. Er gaan veel ondernemers failliet dit jaar.” Veel ondernemers kiezen er nu zelf voor om de zaak deels te sluiten. Ze gaan dan doordeweeks in loondienst en dan in het weekend, in hun eigen zaak werken. In dit jaar is de groep ondernemers met 10% gezakt. “De overheid moet de btw op producten weghalen, hierdoor verlaag je de kosten voor de ondernemers. Ook is het dan voor de consumenten aantrekkelijker om iets te kopen. In andere landen is de btw op producten er (bijna) niet, en daar zie je ondernemers niet zoveel moeite hebben”, aldus Molenaar. 

Doordat niet elke ondernemer in aanmerking komt voor de compensatie of het prijsplafond, is het lastig in te schatten hoe de situatie nu is. “Voor de ene ondernemer is het hard gelag met alle kosten en voor de andere ondernemer is het te doen.”, zegt Hans van Lent, voorzitter van de Ondernemingsverenging in Vaassen. “De gemeente heeft zich nog niet laten horen over situatie of extra hulp aangeboden. Iedere ondernemer heeft wel een bordje gekregen, die ze buiten kunnen zetten met dat de zaak nog geopend is. Iedere onderneming gaat anders met de situatie om. De ene onderneming laat de deuren van de zaak wat vaker dicht en de ander verhoogt de prijzen. Het is vooral aanpassen en doorgaan.”  

Bron: Ellen Pas

Achterstanden van het autorijbewijsbezit onder jongeren: “Wat wij wel merken is dat het de laatste tijd lijkt alsof het CBR strenger is geworden op de normering”

De bovenstaande foto is gebruikt met toestemming van Jeroen Sanderman, eigenaar van autorijschool Jeroen. Sprekers: Xandra Wiggemans, rijinstructeur autorijschool Jeroen.