Aantal sportblessures daalt, ook aantal SEH-behandelingen neemt af
Aantal sportblessures daalt, ook aantal SEH-behandelingen neemt af

Aantal sportblessures daalt, ook aantal SEH-behandelingen neemt af

Het aantal sportblessures is in Nederland in 2021 afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor, dat blijkt uit een rapport van veiligheid.nl. In 2021 liepen sporters 4,3 miljoen blessures op, terwijl dat in 2020 nog 4,8 miljoen blessures waren. Ook zijn het aantal SEH (Spoed Eisende Hulp) behandelingen gedaald ter vergelijking met de jaren voor corona. Waarom het aantal daalt, heeft verschillende redenen.

In het jaarlijkse rapport van Veiligheid.nl wordt het aantal blessures en de reden van de blessures opgemeten. Bijna twee-derde van de blessures waren opgelopen door mannen. In de categorie leeftijd spande de 18 tot 34-jarige de kroon, met bijna een-derde van de blessures.

Waarom het aantal SEH-behandelingen daalde, zijn volgens het rapport twee verklaringen. Tijdens corona waren het aantal sportmogelijkheden verminderd door het sluiten van verenigingen. Ook werd de vermijding van zorg aangewezen. Dit om de zorg minder te belasten, omdat het al zo druk was met de strijd tegen corona.

Foto ter illustratie
Bron: ANP

Blessures kun je ook voorkomen, door verschillende dingen te doen: “Voor dat je begint rek- en strekoefeningen doen is heel belangrijk. Bijvoorbeeld als je na een lange tijd niks gedaan hebt in de winter.” Dit zei Pieter Vonk, de persvoorlichter van de KNGF, de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *