Armoede niet meer weg te denken uit Groningen 
Armoede niet meer weg te denken uit Groningen 

Armoede niet meer weg te denken uit Groningen 

Groningen – In de regio Groningen is een grote vraag vanuit het onderwijs naar financiële hulp. Het wordt steeds makkelijker om een aanvraag te doen bij het Jeugdeducatiefonds. Dit fonds wordt bekender en merkt op dat ook in Groningen een grotere behoefte heerst.  

De vraag naar financiële hulp vanuit primair onderwijs is relatief groot in verhouding met andere plekken volgens het jeugdeducatiefonds. 21 van de 463 scholen die een aanvraag hebben uitstaan naar dit fonds, komt uit de regio Groningen. Arie Schilling zegt hierover: “Groningen is één van de vele plekken waar veel armoede is in Nederland en dan met name Oost-Groningen. Oorzaken zijn onder andere dat grote bedrijven zijn weggegaan, er veel werkeloosheid is en mensen last hebben van de aardbeving schade.” De stap naar een aanvraag wordt steeds makkelijker. Op veel scholen zijn tegenwoordig brugfunctionarissen. Deze verzorgen contact tussen de verzorgers en scholen, en zorgen ervoor dat naast de hulpvraag van de verzorgers, ook wordt gekeken naar het achterliggende probleem.  

Bron: ANP REMKO DE WAAL

Jeugdeducatiefonds wil ieder kind een gelijke ontwikkelingskans bieden. Scholen kunnen een aanvraag uitzetten voor een bedrag van tienduizend euro. Dit wordt vaak gebruikt voor het verlenen van eten, wat zou resulteren in betere concentratie. Het fonds wordt één derde gefinancierd door de gemeente en twee derde door private middelen. Dit veroorzaakt op dit moment een wachtrij.  Jeugdeducatiefonds kan met trots vertellen dat er vanuit de overheid een bedrag wordt uitgetrokken van vijf miljoen om aangesloten scholen geld te kunnen verlenen voor ontbijt op school. “De telefoon staat roodgloeiend”, zegt Arie Schilling. “Hoe meer donaties, hoe meer scholen geholpen kunnen worden met hun aanvraag.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *