Politie houdt 26-jarige bestuurder met lachgasballon aan
Politie houdt 26-jarige bestuurder met lachgasballon aan

Politie houdt 26-jarige bestuurder met lachgasballon aan

DELFT – Tijdens het achtervolgen van een 26-jarige automobilist die gevaarlijk rijgedrag vertoonde, zijn zondag 2 oktober twee politieauto’s beschadigd geraakt. De automobilist had een ballon met lachgas aan zijn mond. 

De politie kreeg een melding over een persoon die op een parkeerplaats lachgas gebruikte. Toen agenten de situatie wilden controleren, ging de 26-jarige bestuurder er vandoor in zijn auto. De man hield tijdens het rijden de ballon aan zijn mond en negeerde meerdere stoptekens. “Tijdens de achtervolging raakte niemand gewond”, aldus de politie Den Haag op Twitter. De bestuurder is inmiddels aangehouden.

Het gebeurt steeds vaker dat lachgas gebruikt wordt in het verkeer. Uit cijfers van de politie blijkt dat het in 2021 ruim 4000 keer geconstateerd werd. Politiewoordvoerder Bobby Markus noemt het zorgwekkend. Lachgas staat niet op de lijsten van de opiumwet. Het is dus niet strafbaar om lachgas te gebruiken. 

“Wel is het strafbaar om onder invloed aan het verkeer deel te nemen. Net zoals dat geldt bij bepaalde medicatie en alcohol”, legt Markus uit. Het is niet meetbaar of iemand lachgas gebruikt heeft. Bij een zeldzame heterdaadsituatie als afgelopen zondag is het voor de politie snel duidelijk. Vaker voorkomend is dat wanneer iemand gevaarlijk rijgedrag vertoond, de politie lachgasballonnen en -patronen aantreft bij de staandehouding. “Een indicatie kan ook zijn dat iemand een warrig verhaal verteld, maar uit de testen naar voren komt dat diegene niet onder invloed is. In het geval van lachgas blijft het altijd een redelijk vermoeden van.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *