Het duurt steeds langer voordat ouderen zorg kunnen krijgen
Het duurt steeds langer voordat ouderen zorg kunnen krijgen

Het duurt steeds langer voordat ouderen zorg kunnen krijgen

EMMENHet duurt steeds langer in Nederland voordat ouderen zorg kunnen krijgen. Dit komt onder andere doordat er een groot personeelstekort is in de zorg. Ook spelen de vergrijzingsgolf, het tekort aan verpleegtehuizen en de digitalisering van de zorg een rol. De overheid claimt te besparen op de zorg, maar het zorgt er alleen maar voor dat veel ouderen niet de zorg krijgen die zij nodig zijn.

Het personeelstekort zorgt ervoor dat het voor instanties bijna onmogelijk is om goede hulp te kunnen bieden aan zorgbehoevenden. De overheid heeft dan ook het liefst dan ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit neemt consequenties met zich mee. Herman Klein Tiessink, Sr. Beleidsmedewerker zorg Cliëntenbelang Amsterdam geeft aan dat de zorg ontoereikend is voor ouderen die eigenlijk spoedig een plekje nodig hebben in een verpleegtehuis. “Dan blijven ouderen verstoten van de zorg, en dat is vaak complexe intensieve zorg”. Ook geeft Klein Tiessink aan dat er te weinig plek is voor de ouderen. “Er zijn te weinig verpleeghuizen, en er mogen er ook niet meer bij komen vanuit de overheid”. De overheid denkt daarmee te kunnen besparen.

Herman Klein Tiessink verteld dat ook de digitalisering van de zorg een groot probleem is voor de ouderen. “De toegang tot zorg richt zich steeds meer op digitalisering, maar dat is voor een hele grote groep ouderen geen haalbare kaart”. Dit zorgt ervoor dat ouderen vaak niet de juiste zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben, omdat zij simpelweg de digitalisering niet begrijpen.

De zorg is op dit moment slecht geregeld en dit geeft veel zorgen voor de toekomst. “Het beeld dat nu wordt geschapen, dat gaat geen oplossing bieden voor de toekomst, in wat ouderen nodig hebben”. Zegt Klein Tiessink, “Dat kun je niet alleen maar oplossen met mantelzorgers en vrijwillige inzet.” Ook de gemeente wordt steeds terughoudender in het voorzien van de juiste zorg. “Ik vind dat wij in Nederland hier onze ogen uit de kop moeten schamen hoe wij hier met onze kwetsbare mensen omgaan, en zeker met ouderen”, Aldus Herman Klein Tiessink.

Bron foto omslag: ANP

Bron: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *