Rechter beslist; Voedsel en Warenautoriteit moet beter handhaven tegen verkoop filtersigaretten
Rechter beslist; Voedsel en Warenautoriteit moet beter handhaven tegen verkoop filtersigaretten

Rechter beslist; Voedsel en Warenautoriteit moet beter handhaven tegen verkoop filtersigaretten

Bron foto: ANP

De Voedsel en Warenautoriteit (VNWA) moet beter handhaven als het gaat om de verkoop van filtersigaretten, dat meldt de rechter vrijdag in een uitspraak. De VNWA mag zelf weten hoe ze dat gaan doen, als het maar gebeurt. De rechtbank zegt dat het meten van schadelijke stoffen ‘niet klopt’.

Hugo Hairwassers van stichting Ik Stop Ermee, ziet deze uitspraak als iets positiefs: “Dit is echt een baanbrekende uitspraak, dit is iets wat echt uniek is.” De VNWA moet nu handelen naar de uitspraak. Hairwassers ziet maar één uitweg voor de VNWA: “Als de Voedsel en Warenautoriteit goed handelt, dan is de enige optie de schappen leeghalen van sigaretten.

Of het ook echt gaat leiden tot een compleet verbod op de verkoop van sigaretten in supermarkten, is nog onduidelijk: “Ik ben niet erg hoopvol. Dat hangt af van de VNWA. Als ze een beetje ballen hebben, gaan de sigaretten uit de schappen. Maar de tabaksindustrie zal waarschijnlijk in hoger beroep gaan en dan zal het uiteindelijk bij de politiek op het bordje komen. De tabaksindustrie heeft zoveel lobbyisten, dat de politiek waarschijnlijk onder deze druk gaat bezwijken.”

Tabaksgigant Philip Morris International gaat nog niet reageren op de uitspraak: “We bestuderen nu eerst de uitspraak en kunnen geen commentaar geven. Wij zijn zelf geen partij in deze zaak.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *