Samen sterk: familie de Jong beklimt de Alpe d’Huez deze zomer
Samen sterk: familie de Jong beklimt de Alpe d’Huez deze zomer

Samen sterk: familie de Jong beklimt de Alpe d’Huez deze zomer

Bron Foto: Esmée Wessels

WIERDEN/VRIEZEVEEN/RIJSSEN – Met dertig deelnemers gaat familie De Jong de uitdaging aan om de Alpe d’Huez te beklimmen. Steeds vaker geven grote teams zich op voor de Alpe d’HuZes “Het is natuurlijk super gaaf als je met zo’n hele grote groep familie deze uitdaging aan mag gaan.”

Een normale familiedag leek het. Totdat Nienke Hommers aan haar familie vroeg wie deze zomer mee zou willen om de Alpe d’Huez te beklimmen. Dat wilden zij wel: “Het grootste gedeelte van de familie heeft besloten de berg op te gaan. Iedereen is enthousiast.”

Onder de naam ‘De Jong goes Strong’ willen zij 75.000 euro ophalen voor kankeronderzoek. De groep bestaat voor een merendeel uit wandelaars, maar ook hardlopers en fietsers. Alle leeftijden doen mee. Zo is de jongste deelnemer vijftien en de oudste zelfs 76 jaar oud. 

Wat hen vooral gaat helpen is de humor volgens Miranda Meijerink de Jong. “Ondanks dat zijn we stiekem ook heel fanatiek.”
Deze groep neven, nichten, hun kinderen en zelfs de aanhang heeft een ontzettend sterke band. “Het blijkt wel hoe nauw die familieband is als direct dertig mensen zeggen: ‘wij lopen mee.’ ”

Jaarlijks wordt tijdens Alpe d’HuZes zoveel mogelijk geld opgehaald voor onderzoek naar kanker. Op 1 juni mogen de deelnemers maximaal zes keer de Alpe D’Huez beklimmen. In de Franse Alpen zullen de deelnemers de berg van 1860 meter hoog beklimmen, een tocht van zo’n 13,2 kilometer. 

Eric de Bie, woordvoerder van Alpe d’HuZes, geeft aan dat de laatste tijd steeds meer grotere teams zich samen opgeven. ”Het is heel belangrijk dat verhalen gedeeld worden en mensen elkaar kunnen troosten. Het is prettig om zoiets samen met familie te kunnen delen.” De Bie kijkt ‘alleen maar goed’ tegen het initiatief aan. “We zien ook dat het beter is voor het binnen halen van geld. Het belang van Alpe d’HuZes is uiteindelijk om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor onderzoek naar kanker.”

Familie de Jong heeft vele ooms en tantes verloren aan kanker, dit is voor hen de motivatie om naar het topje van de berg te komen. De groep zal met name voor hun neef John de Jong de berg trotseren. Hij overleed in maart 2016 op 49-jarige leeftijd aan slijmvlieskanker. Miranda deelt dat het gemis van haar neef veel impact gehad heeft op de familie. “Dat zo’n hartelijk iemand op zo’n leeftijd overlijdt dat hakt erin bij ons allemaal. Hij wordt ontzettend gemist.” Voor familie de Jong was John de gangmaker van de familie. “Hij was een hele warme persoonlijkheid, waar wij allemaal heel gek op waren.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *