Varianten zombiedrug nog steeds niet op opiumlijst
Varianten zombiedrug nog steeds niet op opiumlijst

Varianten zombiedrug nog steeds niet op opiumlijst

Daniëlle Pathuis

ZWOLLE-De varianten van de zombiedrug flakka zijn nog steeds niet illegaal, en dit zorgt voor verstoring van de orde in met name West-Brabant. Flakka staat al sinds 2017 op de opiumlijst, maar producenten blijven de wet een stapje voor door varianten te maken, die niet verboden zijn.

Producenten maken zogenaamde NPS-en, dit zijn designer drugs. “NPS-en worden vaak geproduceerd om de drugswetgeving te omzeilen. Door kleine structurele veranderingen in de chemische structuur van een illegale drug aan te brengen, ontstaat een nieuw en nog legaal psychoactief middel met vergelijkbare effecten als illegale drugs”, verteld Tim Bennebroek, persvoorlichter voor staatssecretaris van Ooijen. De overheid vind er teveel nadelen aanzitten om de NPS-en op de opiumlijst te zetten en ze daarmee illegaal te maken.

Alex van Dongen, preventiewerker bij Novadic-Kentron, vertelt dat de overheid denkt dat de NPS-en niet zo populair worden. Van Dongen waarschuwt dat ook drugs zoals 3-MMC razendsnel populair zijn geworden. Dit kan dus net zo goed gebeuren bij de varianten van flakka. De overheid vindt dat als zij de varianten zouden verbieden, gebruikers wel weer andere illegale middelen gaan gebruiken. Dit zou dan geen zin hebben en lijden tot een verplaatsingseffect. Volgens van Dongen is dit onzin. “We weten dat beschikbaarheid beperken wel degelijk helpt.”

Ook wil de overheid de groep varianten niet verbieden, omdat het volgens haar dan niet meer als medicijn gebruikt kan worden. Volgens van Dongen zijn dit geen goede redenen: “Nu houden wij een middel legaal totdat aangetoond is dat er heel veel incidenten zijn.” Daarna volgen vaak hele lange procedures. “Je zou het ook kunnen omdraaien en zeggen het middel is verboden totdat je aantoont dat het niet schadelijk is. Een medicijn mag je ook pas toedienen als is aangetoond dat het werkt.” Ook drugs zoals ketamine en morfine zijn illegaal, maar kunnen nog steeds worden gebruikt voor medicinale doeleinden.

Volgens Bennebroek is het een erg kwetsbaar onderwerp om preventieve stappen in te nemen. “Een breed uitgezette waarschuwing voor een specifiek middel kan er in het slechtste geval toe leiden dat groepen mensen die in eerste instantie het middel niet kennen nieuwsgierig worden gemaakt.” Ook ondernemen ze daarom bij Novadic Kentron geen stappen volgens van Dongen. Ze zijn daarmee bang om interesse wekken voor de drug omdat het een kleinere gebruikersgroep betreft.

Foto header: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *