Actievoerders Lützerath bekogelen journalisten: “Nieuw dieptepunt in lastige tijden voor de journalistiek”
Actievoerders Lützerath bekogelen journalisten: “Nieuw dieptepunt in lastige tijden voor de journalistiek”

Actievoerders Lützerath bekogelen journalisten: “Nieuw dieptepunt in lastige tijden voor de journalistiek”

In het Duitse dorp Lützerath zijn vorige week journalisten bekogeld met stenen. Daarnaast is de cameraploeg van Omroep PowNed belaagd door een groep activisten. NVJ-secretaris Thomas Bruning spreekt van een “zeer zorgelijke situatie die steeds meer uit de hand loopt.”

Veiligheid journalisten in het geding

Sinds de uitbraak van het coronavirus moeten journalisten het steeds vaker ontgelden in Nederland. Zo rijdt NOS tegenwoordig in satellietwagens zonder logo. Ook worden journalisten gehinderd tijdens coronaprotesten, boerenprotest en demonstraties voor het klimaat. Thomas Bruning noemt dit zorgelijk: “Vanuit alle hoeken van de samenleving groeit de haat naar journalisten, terwijl de pers juist gerespecteerd zou moeten worden. Bruning stelt dat er beter moet worden gelet op de veiligheid van journalisten: “Het is belangrijk dat journalisten hun werk kunnen blijven doen, dus er moeten maatregelen genomen worden om de veiligheid van de pers te garanderen.” PowNed heeft aangifte gedaan, en Bruning zegt te hopen dat de groep activisten hard wordt gestraft om zo “een duidelijk signaal te geven.”

Actievoerders verklaren het geweld

Woordvoerder van actiegroep Extinction Rebellion, Eeke Anne de Ruig, zegt dat journalisten voornamelijk goed zijn behandeld in Lützerath: “We hebben journalisten netjes rondgeleid in Lützerath, bovendien hebben we de pers te woord gestaan.” De Ruig vindt dat de cameraploeg van PowNed zich niet netjes gedroeg: “We keuren het geweld richting de journalisten af, maar de cameraploeg van PowNed bleef de groep activisten achtervolgen. Dit kan voor sommige mensen overkomen als provocatie.” Om die reden hoopt de Ruig dat journalisten de actievoerders ook netjes behandelen “zodat de sfeer gemoedelijk blijft.”

Situatie rondom Lützerath wordt steeds grimmiger

De politie probeert ondertussen het dorp met geweld schoon te vegen, zodat de bruinkoolmijnen gebruikt kunnen worden. Dit leidt tot meer agressie bij de activisten. Thomas Bruning denkt dat de activisten hun agressie uiten op de journalisten: “Dit is echter niet de oplossing, journalisten doen gewoon hun werk.” Naast journalisten hebben ook agenten het zwaar in Lützerath. Bij de ontruiming van het dorp raakten tientallen agenten gewond. De activisten hebben zich verplaatst naar “kampen” in het naastgelegen dorp om verder actie te voeren.

het dorp Lützerath

Bron foto’s: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *