De Slimme Bandenpomp in de gemeente Bronckhorst: ‘Het bespaart veel brandstof’
De Slimme Bandenpomp in de gemeente Bronckhorst: ‘Het bespaart veel brandstof’

De Slimme Bandenpomp in de gemeente Bronckhorst: ‘Het bespaart veel brandstof’

Bron foto: Justin Buunk

De gemeente Bronckhorst is begonnen met het plaatsen van Slimme Bandenpompen binnen de gemeente. De plaatsen Zelhem en Vorden zijn de gelukkigen waar de eerste pompen komen te staan, die gratis te gebruiken zijn voor alle automobilisten. De Slimme Bandenpomp meet de bandenspanning van de auto pompt ze vervolgens naar de juiste spanning op.

De Slimme Bandenpomp, een initiatief van Band op Spanning, is een machine die de bandenspanning van auto’s kan controleren en vervolgens de banden van auto’s op juiste spanning kan brengen. Door het touch-display wat is ingebouwd bij de bandenpomp, kan met het invoeren van het kenteken, de juiste bandenspanning worden opgevraagd.

Erik Mol, medewerker van het cluster Wonen en Werken binnen de gemeente Bronckhorst, legt uit waarom er gekozen is voor de Slimme Bandenpomp: “De provincie Gelderland heeft samen met Band op Spanning voor alle Gelderse gemeente een aanbod gedaan om Slimme Bandenpompen te plaatsen. De gemeente moest dan ook zelf een financiële bijdrage doen. We hadden ruimte voor twee slimme bandenpompen. Om deze reden zijn ze in Vorden en Zelhem geplaatst.”

Volgens Mol wordt er goed gebruik gemaakt van de bandenpomp, maar er wordt niet gedacht aan uitbreiding: “De bandenpomp in Vorden heeft tussen de periode 8-12-21 t/m 22-12-22 totaal 2.642 gebruikers gehad en in Zelhem was dat 3.885 gebruikers. We hebben geen plannen om meer bandenpompen te plaatsen binnen de gemeente.”

Laurens Drogendijk, directeur en oprichter van Band op Spanning, kijkt niet op van het verzoek van de gemeente Bronckhorst: “Er staan aan het einde van de dag 192 Slimme Bandenpompen. We groeien snel en krijgen veel vragen en verzoeken om bandenpompen te plaatsen.”

De Slimme Bandenpomp zou veel geld en CO2 uitstoot kunnen besparen. Volgens onderzoek van CE Delft blijkt dat 79% van de auto’s die aankomen bij een bandenpomp, onderspanning heeft. Zelfs na het oppompen van de autobanden, hebben 51% van de auto’s nog steeds te maken met onderspanning. Het rijden met onderspanning zorgt ervoor de auto meer CO2 verbruikt. Volgens Drogendijk is daar een simpele oplossing voor: “Als alle luchtpompen vervangen worden door Slimme Bandenpompen kunnen we in Nederland jaarlijks 300.000 ton CO2 uitstoot besparen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *