Grote zorgen voor de toekomst van de aarde
Grote zorgen voor de toekomst van de aarde

Grote zorgen voor de toekomst van de aarde

Daniëlle Pathuis

APELDOORN-Er zijn grote zorgen voor de toekomst van de aarde wanneer de, bij de klimaattop gemaakte afspraak om onder de 1,5 graden opwarming te blijven, niet gehaald wordt. Wanneer de uitstoot van CO2 niet binnen nu en tien jaar praktisch naar nul wordt gebracht, heeft dit zware gevolgen voor de natuur. De landbouw komt in de problemen, er volgen steeds meer periodes van extreem weer en hele ecosystemen zullen verdwijnen.

De opwarming van de aarde gaat nog steeds sneller door dan deskundigen zouden willen. Dit zorgt voor steeds meer periodes van droogte, natheid, kou en warmte. “Je ziet dat de natuur van één droge zomer best wel hersteld. Maar als dit te vaak achter elkaar is, dan gaan er op een gegeven moment dingen veranderen. Ecosystemen storten in die dus niet meer terugveren”, Vertelde Marjan Minnesma, oprichter en directeur van Urgenda, organisatie voor innovatie en duurzaamheid.

De klimaatveranderingen zijn nu ook al te merken. De late vorst dit jaar is bijvoorbeeld voor veel planten en gewassen al een probleem. Het is dan ook het beste als de temperatuur helemaal niet meer omhoog gaat. “Bij 1,5 graden zijn er ook al ernstige gevolgen”, vertelde Maarten de Zeeuw, campaigner in het klimaat en energie team van Greenpeace. Het laatste IPCC rapport (onderzoek van de verenigde naties) luidde dat bij 1,7 graden warmer ongeveer de helft van de wereldbevolking te maken kan krijgen met levensbedreigende klimaatsituaties zoals extreme hittegolven. “Dat zie je nu ook in Nederland als er een hittegolf is, die dus al vaker voorkomen, overlijden er veel meer mensen”, Aldus de Zeeuw.

Veel mensen denken dat er nog langer de tijd is om het klimaatprobleem op te lossen. Volgens Minnesma is dit niet zo. “Als wij er dertig jaar over doen, dan hebben we zoveel uitgestoten dat 2,5 graden niet meer te vermijden is.” De overheid zou dan de CO2 uit de lucht moeten gaan halen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Als je 0,5 graden in de temperatuur weer naar beneden wilt, dan zou je qua oppervlakte ongeveer alle landbouwgrond van de wereld vol moeten zetten met bomen. Die dan ook nog dertig jaar moeten blijven staan.”

In die tussentijd is de klimaatverandering dan al een feit, en zal volgens Minnesma veel geld nodig zijn om alle rampen onder controle te krijgen. “Het is aan alle kanten te prefereren om versneld omlaag te gaan in de temperatuur dan om te gokken op langzaam doorsudderend en daarna proberen de CO2 weer uit de lucht te halen.” Ook de Zeeuw maakt zich zorgen: “zoals het ook wel eens genoemd wordt is het een meteoriet die op ons af komt. Het is echt een enorme crisis.”

Bron foto header: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *