Amateurclubs maken stappen richting professioneel niveau
Amateurclubs maken stappen richting professioneel niveau

Amateurclubs maken stappen richting professioneel niveau

HEERENVEEN – Spelers uit de amateurtop zijn fitter en de gemiddelde leeftijd van spelers gaat omlaag. Dat stellen Koos Werkman – speler van SV Spakenburg – en Timo Reessink, Hoofd Competitie BV bij de KNVB.

Een bijdrage aan de algehele verbetering is de nieuwe opzet van de Tweede Divisie. Eerder werd er gewerkt in een opzet waarin sprake was van twee Topklassen, op de zaterdag en de zondag. In die opzet konden slechts de nummers 1 doorschuiven naar een hoger niveau. Reessink: “Op die manier werd promotie vanuit de Topklasse naar een Eerste Divisie niet als ideaal gezien.”

Overstap naar de profs

De vraag is of clubs vanuit de hoogste amateurtop überhaupt over zouden willen stappen naar het Betaald Voetbal: “Vanuit sportief oogpunt zou het hartstikke mooi zijn als er sprake is van promotie/degradatie.” Echter is de laatste overstap van een amateurclub, die van Achilles ’29 uit 2013, een voorbeeld van hoe het niet moet. De club uit Groesbeek kon niet voldoen aan de financiële eisen en werd in het seizoen 2016/17 alweer terug gezet naar de amateurs. Momenteel speelt Achilles heel wat niveaus lager. Verder bestaat er een heel pallet aan licentievoorwaarden waaraan een club moet voldoen om toe te treden tot de profafdeling. “Uiteindelijk is het in vrijblijvendheid van de amateurclub zelf om de keuze te maken voor een stap hogerop. Een groot verschil is wel dat de meeste amateurs op dit moment drie keer in de week trainen, terwijl BVO’s de vijf keer per week aantikken.”

Tweede Divisie sterker dan ooit

De opkomst van de amateurs is te merken in de KNVB Beker van deze jaargang. Eredivisieclubs RKC Waalwijk en Vitesse Arnhem moesten het in de Eerste ronde al ontgelden tegen opponenten uit de Tweede Divisie, het derde niveau van Nederland. Kozakken Boys versloeg Vitesse, maar is inmiddels zelf uitgeschakeld. Dat geldt eveneens voor De Treffers, dat sterker was dan RKC. SV Spakenburg verraste op 12 januari vriend en vijand door FC Groningen te verslaan en deed dat later op 28 februari nog eens dunnetjes over tegen FC Utrecht.

Leven in de amateurtop

Koos Werkman is speler van Spakenburg en één van de blikvangers in de bekerstunts tegen Groningen en Utrecht. Na een periode van vijf jaar bij HHC Hardenberg weet Werkman hoe het is om betaald voetbalclubs pijn te doen: “In mijn tijd bij HHC versloegen we destijds NEC, dat het met een negende plek prima deed in de Eredivisie. Daardoor weet je dat er kansen liggen.” Werkman is met Spakenburg zeer tevreden over het optreden in zijn geboortestad: “Enerzijds heb je in een uitwedstrijd bij een Eredivisieclub niks te verliezen, waardoor je met meer vrijheid speelt. Anderzijds zat er al bijvoorbeeld al veel druk op Groningen en hebben we die vrijheid goed benut door ons eigen spel te spelen.” ‘De Blauwen’ nemen het op dinsdag 4 april in de halve finale op tegen PSV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *