Duizenden apotheken in Nederland staken: bonden eisen betere cao voor apotheekmedewerkers 
Duizenden apotheken in Nederland staken: bonden eisen betere cao voor apotheekmedewerkers 

Duizenden apotheken in Nederland staken: bonden eisen betere cao voor apotheekmedewerkers 

Nederland – Duizenden medewerkers van openbare apotheken in Nederland leggen deze week voor twee dagen het werk neer. Het gaat om een landelijke staking, de acties zijn gericht om het afdwingen van een nieuwe cao, waarin de bonden FNV en CNV een loonsverhoging en betere arbeidsvoorwaarden eisen.  

De cao voor apotheekmedewerkers liep op 30 juni 2024 af en onderhandelingen over een nieuwe cao liggen al meer dan zes maanden stil. Volgens Manon van Essen van CNV: ” De apotheeksector loopt ernstig achter bij andere zorgsectoren. Dit komt onder meer omdat de inmiddels verlopen cao-apotheken een langlopende cao was (liep van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2024), dus dateert van vóór de periode van sterke inflatie.”  

Lennart Rietman (FNV) voegt hieraan toe: ” Werknemers in de apotheekbranche doen heel verantwoordelijk werk maar hebben het financieel moeilijk. Het aantal openstaande vacatures bij openbare apotheken neemt toe en ook op de opleidingen voor assistenten loopt het bepaald geen storm. Als er niets verandert dreigen de openbare apotheken vast te lopen.” 

De vakbonden FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 6% met terugwerkende kracht vanaf juli 2024, een eindejaarsuitkering van 2% en een vergelijkbare loonsverhoging in 2025. Volgens de bonden is dit hard nodig om het salaris in de apotheken recht te trekken met die van andere zorgsectoren, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, waar de lonen afgelopen jaar flink zijn gestegen.  

Spoedzorg blijft beschikbaar volgens Rietman: ” Die gevolgen zijn zoveel mogelijk beperkt, want het is natuurlijk erg belangrijk dat patiënten die voor hun gezondheid afhankelijk zijn van medicijnen deze ook krijgen.” Van Essen benadrukt: ” De bedoeling daarvan is dat de werkgevers aangeven waar knelpunten dreigen te ontstaan die een gevaar voor de volksgezondheid opleveren zodat in afstemming met de bonden bepaalde apotheken of diensten beschikbaar blijven.” 

De staking is een gevolg van maanden actievoeren, hierover vertel Rietman: ” Na maanden van vruchteloos onderhandelen zijn we begonnen met stiptheidsacties. Toen dat geen effect sorteerde volgden stakingen van een dagdeel, regionale stakingen en uiteindelijk de eerste landelijke apotheekstaking uit de geschiedenis op 12 november 2024.” 

Ondanks het ongemak hebben medewerkers steun van de patiënten. Rietman: ”Het merendeel van de patiënten die zij aan de balie spreken begrip heeft voor de acties, en het vooral vervelend vindt dat het zo lang moet duren voordat de werkgevers over de brug komen.” 

Van Essen zegt over het vak: ” Overigens is een goede betaling ook in het belang van patiënten, uit onderzoek blijkt dat weinig jonge mensen voor dit vak kiezen de lage beloning is. Hierdoor komt ook het bestaan van het apothekennet zoals we nu kennen in gevaar.” 

Foto van Unsplash: Tbel Abuseridze

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *