Nijkerk – De gemeente Nijkerk heeft plannen om tegen 2030, veertig hectare aan zonnevelden aan te leggen ten westen van de A28 en ten zuiden van de Bunschoterweg. Daarnaast wil de gemeente tegen 2030 twee windmolens plaatsen. Met deze maatregelen wil gemeente Nijkerk een groot deel van de energiebehoefte van de huishoudens op een duurzame manier opwekken.
De gemeente Nijkerk is van plan om veertig hectare aan zonnevelden en twee windmolens te realiseren. Maar hoe denken de omwonenden hierover? Fractievoorzitter voor FVD in Nijkerk, Cathy van Manen zegt daarover: ” Er zijn voor- en tegenstanders zoals op elk dossier. FVD Nijkerk denkt dat er best wat omwonenden/inwoners zijn die tegen de komst van zonnevelden zijn.”
Het opwekken van energie met zonnepanelen is duurzamer dan energie uit fossiele bronnen, omdat het veel minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Tijdens de energieproductie door zonnepanelen komt er geen CO2 vrij. Echter, bij de maak van zonnepanelen wordt wel CO2 uitgestoten, aangezien het productieproces veel energie verbruikt. Cathy van Manen verteld over de zonnepanelen ook: ”Die grond is veel beter te gebruiken voor landbouw. Wanneer zonnepanelen worden gelegd is dat jarenlang niet meer mogelijk, omdat de grond eronder verontreinigd wordt door lood en cadmium.”
De gemeente Nijkerk is van plan om zonnepanelen en windmolens te plaatsen om op ieder moment en onder alle weersomstandigheden duurzame energie te genereren. Daarnaast onderzoekt de gemeente nieuwe technologieën, maar zij zijn van mening dat deze niet betrouwbaar genoeg zijn om hun doelstelling in 2030 te realiseren.
Foto door Andreas Gücklhorn op Unsplash