Het project Zeeslachtoffers krijgt een vervolg, op 14 januari 2025 wordt er een nieuwe informatieavond in Noordwijk georganiseerd waar nabestaanden van op zee vermiste personen, zich kunnen melden. Het team Coldcase en Vermiste personen geeft de mogelijkheid om DNA af te staan voor verwantschapsonderzoek.
Specialist Vermiste Personen van de politie Den Haag, Marieke Fleskens, vertelt: “Het project krijgt een vervolg dankzij een nieuwe internationale DNA-databank van Interpol genaamd ‘I-Familia’. Deze databank geeft de mogelijkheid om DNA van verwanten op internationaal niveau te delen. De reden dat het vervolg van het project nu start is omdat, voordat het onderzoek naar het buitenland kon worden uitgebreid, er eerst nieuwe wetgeving moest komen.” Frank de Goot, (forensisch) patholoog, geeft aan dat er nog elke dag overledenen bijkomen in de internationale DNA-databank “die nog geïdentificeerd moeten worden.”
De informatieavond is bedoeld voor nabestaanden, die familieleden op zee zijn verloren, uit Noordwijk en omgeving “maar ook nabestaande uit de politie-eenheid Den Haag zijn welkom. Nabestaanden uit andere eenheden kunnen zich wel per mail melden. Maar hun verzoek zal doorgezet worden naar de politie-eenheid waar ze woonachtig zijn. Binnen deze eenheden zou het mogelijk opgepakt worden” , vertelt Fleskens.
Het project Zeeslachtoffers loopt sinds 2014. Marieke Fleskens: “Binnen het project zijn tot op het heden vier slachtoffers geïdentificeerd. Zij waren als onbekende doden begraven, maar zijn middels dit project uiteindelijk toch geïdentificeerd.” Frank de Goot voegt toe: “Soms worden mensen tien, vijftien of twintig jaar na datum toch nog geïdentificeerd. Het is dus mogelijk dat onbekende personen nog geïdentificeerd worden in de toekomst.”
De deelname aan het project is geheel vrijwillig, Fleskens: “Onze ervaring is juist dat de nabestaanden dit project erg waarderen. Het DNA van vermiste personen en hun verwanten wordt opgeslagen in de DNA-databank voor vermiste personen. Dit zal niet worden opgenomen in de DNA-databank voor strafzaken.”
Frank de Goot: “Het DNA van mensen die gevonden zijn, worden in de DNA-databank gezet. Zolang er geen match is, kunnen nabestaanden niet worden gevonden.” Specialist van de politie Den Haag, Fleskens, voegt toe: “Het doel is om middels DNA-verwantschapsonderzoek vermisten alsnog te kunnen identificeren, elke persoon die wordt gevonden is gekend.” De Goot: “Door middel van identificatie kunnen personen worden teruggeven aan de nabestaanden.”