Opkomst sociale media veroorzaakt nieuwe vorm van pesten

Foto: Rosa Bos

ZWOLLE – Deze week is het De week tegen pesten. Door de opkomst van sociale media is het pestgedrag van kinderen de afgelopen decennia flink veranderd. Waar vroeger het pesten na de schoolbel ophield, gaat nu het pesten vaak door op internet. Stichting Omgaan met pesten zet zich hiervoor in. 

Volgens Mirelle Valentijn, voorzitter van de stichting Omgaan met pesten, is dit een groot probleemZe legt uit: “De manieren die we in het contactpesten zien gaan vaak in een online jasje verder”. Voorbeelden hiervan zijn buitensluiten, uitschelden en nare commentaren onder foto’s plaatsenVaak werken tips om niet op sociale media te kijken niet. Dit komt vooral door de groepsdruk die de kinderen voelen om erbij te horen. 

Stichting Omgaan met pesten heeft een trainingsteam dat door het hele land trainingen en workshops geeft voor kinderen en volwassenen om te leren omgaan met (cyber)pesten. Hierdoor worden veel minder weerbare kinderen geholpen. 

Het is moeilijk voor de gepeste om over het pesten te praten. Angst, schaamte en schuldgevoelens spelen hierin een grote rol. Kinderen zijn bang dat het pesten alleen maar erger wordt als ze naar een leerkracht of ouder stappen. Doordat veel kinderen zolang met deze problemen rondlopen, worden de problemen alleen maar groter.  

 Door: Rosa Bos
One comment

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.