Mondkapjes beperken doven en slechthorenden

Sinds dinsdag 1 december is het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Voor doven en slechthorenden is dit een grote beperking op hun leven. Het liplezen wordt onmogelijk door het bedekken van de mond waardoor communiceren nog moeizaam gaat. Hoormij.NVVS is samen met andere organisaties voor doven en slechthorenden op zoek naar meer en betere oplossingen.

Mensen met een chronische beperking als heftige astma worden uitgezonderd van de nieuwe verplichting om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Voor doven en slechthorenden is dit iets ingewikkelder. “Het lastige voor mensen met een auditieve beperking is dat zij een ander moeten vragen om hun mondkapje af te doen” zegt Marjolijn Dekker van Hoormij.NVVS. Hierdoor loopt degene die het mondkapje afzet het risico beboet te worden als een BOA dit ziet. De drempel ligt daardoor erg hoog voor een dove of slechthorende om dit te vragen.

Richard Gerrits van de vakbond BOA ACP zegt dat situaties waarin een BOA een doof of slechthorend iemand tegenkomt uitzonderlijk zijn en dat hier dan uiteraard rekening mee wordt gehouden. “Ook in het normale leven krijgen BOA’s te maken met mensen met een beperking” aldus Gerrits. Als een BOA iemand tegenkomt die geen mondkapje draagt, volgt er een drie stappenplan dat bestaat uit aanspreken, waarschuwen en als laatste pas beboeten. Hierdoor is de kans op een boete dus in principe erg klein.

Spatschermen zijn niet toegestaan volgens de richtlijnen van het RIVM. Het enige alternatief dat er nu nog is, is een stoffen mondkapje waarbij het middelste gedeelte van doorzichtig plastic is gemaakt.

 

Door: Rosa Bos
One comment

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.