Fabriek veranderd in kunstwerk

Door: Mathilde van der Dussen

Foto: Mathilde van der Dussen

LOCHEM- De kunstenaars achter het project ‘Silo Art Tour’ hebben de afgelopen maanden silo’s en fabrieken in de Achterhoek omgetoverd in prachtige kunstwerken. Ze hopen unieke verhalen en bijzondere plekken, door middel van street art, tot leven te brengen.

Het doel van het project is ‘de zichtbaarheid van de Achterhoek vergroten, en de identiteit en trots van de regio versterken.’ Ook hopen ze dat door de kunstwerken het toerisme in de regio toeneemt. Daarnaast willen ze ‘uiteenlopende doelgroepen’, zoals boeren en kunstenaars, met elkaar verbinden.

‘Aangemoedigd door ‘Stichting Pak An’, opperde Suzanne Ruesink het plan om een silo-art-tour te ontwikkelen in de Achterhoek. De inspiratie ontstond tijdens een reis naar Australië, waar Suzanne kennismaakte met de Australische Silo Art Mouvement.’ zo zegt Mirjan Koldeweij, zij is kunstenaar maar ook één van de projectleiders bij Silo Art Tour.

De projectleiders gingen op zoek naar geschikte locaties en kunstenaars. ‘’Samen met de locatie-eigenaar en gemeente hebben we uiteindelijk een kunstenaar geselecteerd.’’ Daarna moesten de gebouwen alleen nog schoongemaakt worden.

Kunstenaar Miel Krutzmann maakte het kunstwerk in Lochem. Met een oppervlakte van 1300 m2 maakte hij een van de grootste art kunstwerken van Nederland. ’Bovenop de hooiberg, waar bovendien twee laarzen uitsteken, staat een boer met in zijn linkerhand twee scheppen. De oude hooiwagen staat klaar voor aankomende koeien, voorbereidend op de rit door de stadspoort. En die twee scheppen, die refereren naar dingen samen doen.’ Zo beschrijft Krutzmann zijn kunstwerk op de website van Silo Art Tour.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.