
Foto: Pexels, Pixabay
Door: Lasse Arwert
Een van de nieuwe coronamaatregelen die vanaf 13 november in zullen gaan is het sluiten van de horeca om 20:00. Dit hebben demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge hebben tijdens de persconferentie van 12 november gemaakt.
Op advies van het Outbreak Management Team (OMT) voeren Mark Rutte en Hugo de Jonge een aantal nieuwe maatregelen in. Op het gebied van de horeca worden de volgende maatregelen geïntroduceerd; restaurants en cafés zijn open tot 20:00, een coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats zijn verplicht. Mark Rutte vertelt wel ‘’de horeca kan na 8 uur ’s avonds wel bezorgen of laten afhalen, net zoals vroeger.’’
De FNV Horecabond roept het kabinet op om over te gaat tot een volledige schadevergoeding om ‘’de aangerichte schade van het coronabeleid in de horeca te beperken en de groeiende onzekerheid bij horecawerknemers weg te nemen.’’ Edwin Vlek, bestuurder van FNV Horeca vertelt: “De horeca heeft in 2020 en 2021 veel veerkracht getoond. Maar iets kan buigzaam zijn; als het buigen uiteindelijk te ver gaat, dan breekt het. En in die situatie verkeert de horeca op dit moment. Nog één klein zetje en de sector breekt. Het is hoog tijd dat het belang van de horeca wordt erkend. ‘’Johan Laarman, eigenaar van restaurant Het Wapen Van Rheden, bevestigt dit. “De misgelopen kosten inhalen is niet te doen, en het kleine beetje overheidssteun helpt niet.”
Ook Tjitske Boersma, een van de eigenaren van restaurant de Peerdestal in Ellecom geeft aan dat hij het sluiten van de horeca “waardeloos” vindt. “Van alle besmettingen is maar 2,9% afkomstig uit de horeca. Ik weet niet of deze maatregel heel erg veel gaat helpen, maar hierdoor loop ik wel veel klanten mis.’’ Ook Johan Laarman geeft aan de maatregel vervelend te vinden.’’Het wordt zo erg moeilijk voor ons bedrijf.’’
Wel proberen de meeste horecabedrijven op een alternatieve manier geld te verdienen. Door bijvoorbeeld maaltijden te bezorgen, of laten afhalen. Zo probeert Peter van der Heijden, de eigenaar van het Schilderij uit Dieren, bijvoorbeeld voor inkomen te zorgen door zo veel mogelijk afhaalmaaltijden te verkopen. ‘’En we vragen mensen om om 5 uur bij ons te komen dineren, in plaats van 7 uur. Op deze manier zijn zij klaar met het eten voor het 8 uur is.’’
